Sudraba: valstī kritiski trūkst redzējuma par tuvāko nākotni

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valstī pašlaik kritiski trūkst situācijas analīzes, un valdībai vispirms būtu jāsniedz skaidrs situācijas izvērtējums, kā arī redzējums par tuvāko nākotni, aģentūrai BNS atzina valsts kontroliere Ingūna Sudraba.

Viņa teica, ka pašreizējā valdības budžeta grozījumu sagatavošana esot haotiska un piedāvājumiem celt nodokļu slogu trūkst pamatojuma un analīzes.

Sudraba uzskata, ka neprāts ir rosināt palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi vēl par diviem procentpunktiem, ja jau iepriekš valdība atzinusi, ka PVN likmes palielināšana nav nesusi gaidīto nodokļu pieaugumu budžetā un tā bijusi kļūda.

«Cerēt, ka, mehāniski palielinot nodokļu likmes, laikā kad ekonomika krīt, palielināsies nodokļu ieņēmumi budžetā, ir kļūda,» sacīja Sudraba.

Tāpat, viņasprāt, kļūda ir valdības lēmums atcelt neapliekamo minimumu un bez skaidras situācijas analīzes ieviest progresīvo nodokli. Drīzāk nodokļu slogu vajadzētu samazināt, nevis, ceļot likmes, cerēt uz ieņēmumu palielināšanos budžetā, stāstīja valsts kontroliere.

Viņa norādīja, ka pašlaik izskatās, ka valdība meklē vieglākos ceļus, ceļot nodokļus un samazinot sociālos pabalstus.

Sudraba uzsvēra, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā valstij ir fundamentāli jāpārskata funkcijas un jāpielāgo tās pašreizējai ekonomiskajai situācijai. Tāpat skaidri jāapzinās pašreizējā situācija, jārod situācijas vērtējums un nākotnes redzējums vismaz pāris mēnešiem uz priekšu, klāstīja Sudraba. Rudenī, sākoties apkures sezonai un daudziem bezdarbniekiem izbeidzoties pabalstu izmaksas termiņiem, sociālās problēmas tikai saasināsies.

Viņasprāt, pašlaik arī jādefinē pamatvērtības, kas būtu sociālā aizsardzība iedzīvotājiem un jaunu darba vietu radīšana, palīdzot tiem iedzīvotājiem, kas zaudējuši darbu, un uzņēmējiem.

Valdība ceturtdien skata grozījumus šā gada budžetā, kurā izdevumi jāsamazina par 500 miljoniem latu. Budžeta grozījumiem sagatavotie priekšlikumi paredz jau no 1.jūlija paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi līdz 23%, atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamo minimumu un ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu