Svars atgriežas jeb Jo-jo efekts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Visticamāk, nav neviena, kurš nebūtu dzirdējis par tā saucamo jo-jo efektu. Tas piemeklē gandrīz katru, kurš pēc tievēšanas nolūkos ievērotajām diētām atgriezies pie iepriekšējiem ēšanas un dzīves stila ieradumiem - svars atgriežas, un turklāt tam pievienojas daži kilogrami klāt, portālu «Apollo» informēja Inguna Almbauere, klīnikas «Premium Medical» komunikāciju speciāliste.

«Katra kārtējā krasā diēta, kuras laikā tiek būtiski samazināts uzņemto kaloriju daudzums, kļūst arvien nejaukāka - tā palielina atgūtā svara uzviju. Piemēram, ja esi 6 nedēļas ievērojis stingru diētu un atbrīvojies no 8-12 kilogramiem, gandrīz likumsakarīgi ir, ka vēlākais pusgada laikā svars būs atgriezies ar 2-5 kilogramu uzviju. Tādā veidā organisms nodrošinās pret nākamo nepatīkamo pārsteigumu, kad pēkšņi jāuzsāk izdzīvošanas režīms, tādēļ aizrauties ar stingrajām diētām nav vēlams», atklāj klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce. Jo - jo efekts visvairāk attiecas uz tiem, kuri pēc diētām strauji atgriežas pie vecajiem ēšanas ieradumiem un kuriem ir zema fiziskā aktivitāte.

Kāpēc rodas jo-jo efekts?
Diētas laikā organisms iemācās iztikt ar mazāk enerģijas nekā ierasts. Ja krasi samazinās uzņemoto kaloriju daudzums, palēninās vielmaiņa, un organisms sāk darboties «uzkrāšanas» režīmā, kas paliek acīm redzami, pārtraucot diētu. Pēc diētām izjauktajai vielmaiņas darbībai ir grūti atjaunoties, īpaši cilvēkiem, kuriem jau tāpat šī vielmaiņa darbojas palēnināti.
Diētas parasti paredz ievērot stingru režīmu, atteikšanos no daudziem produktiem, tās visbiežāk ir saistītas ar bada sajūtu, bet to neviens nespēj ilgstoši izturēt. Beidzoties diētai, cilvēks priecājas par iegūto rezultātu, vēlas sevi paslavēt - visbiežāk ar diētas laikā neatļautiem gardumiem. Tā ātri vien sākas nekontrolēta ēšana, kuras rezultātā svars neizbēgami atgriežas. Īpaši šāda nekontrolēta ēšana gaidāma tad, ja ēdiens ir nesabalansēts, ja insulīna līmenis asinīs ir ļoti svārstīgs. Šādos gadījumos lielākais ļaundaris ir cukurs - tas ātri paaugstina cukura līmeni asinīs, radot šķietamu enerģijas pieplūdumu, kas ātri arī izsīkst, tādējādi atkal radot nepārvaramu vēlmi kaut ko apēst, un tas ātri uzkrājas kā tauku rezerves.

Kā no tā izvairīties?
Lai izvairītos no jo-jo efekta, ir jāizvairās no diētām, bet jāuzsāk ēšanas un dzīves stila ieradumu nomaiņu pret jauniem - jāuzsāk tieši savam organismam piemērota pareizas ēšanas programma un adekvātas fiziskās nodarbības - 5 reizes nedēļā ieteicama 0,5 - 1 stundu ilga aerobā slodze, kas organismu apgādā ar skābekli, izvada vielmaiņas galaproduktus un rada nelielu enerģētisko deficītu. Ieteicama ir staigāšana, zemas intensitātes peldēšana un aerobika, pilates. Kā vēsta nesen veikts pētījums - ja cilvēks katru dienu (5xnedēļā) vienu stundu velta sportam, nemainot ēšanas ieradumus, viņa svars saglabājas nemainīgs, ja šīm sporta nodarbībām pievienojas ēšanas ieradumu nomaiņa pret veselīgākiem, svars pakāpeniski samazinās. Turklāt tas nāk par labu vispārējam veselības stāvoklim.

Ievērojot stingras diētas, visbiežāk samazinās nevis tauku šūnas, bet gan muskuļu masa, tādējādi arī āda zaudē savu tvirtumu un kļūst ļengana. Jo vairāk samazina kaloriju daudzumu, jo vairāk zūd muskuļu masa. Lai muskuļu vietā zustu tauki, ar stingru diētu vien nepietiek, nepieciešamas arī fiziskas aktivitātes. Ja to īsteno, un turklāt nebadojas, bet ēd atbilstošu ēdienu, no jo-jo efekta izvairīties ir iespējams.

Risinājums - saprātīga ēšanas ieradumu maiņa
Ēšanas ieradumus grūti nomainīt no šodienas uz rītdienu. «Lai tas nebūtu kampaņveidīgi, bet ar ilgstošu rezultātu un stabilitāti, jārēķinās ar mazākais 12 nedēļām, pēc kurām parasti iestājas lūzums. Par noturību jau var runāt, ja jaunais ēšanas veids ievērots 3 mēnešus, taču kopumā jārēķinās ar 2 gadiem. Tādēļ visiem, kas vēlas patiešām atbrīvoties no liekā svara, iesaku apbruņoties ar pacietību, gribu un spēju ievērot režīmu arī tad, ja ļoti negribas. Piemēram, fiziskās nodarbes būtu jāuztver kā ikdienas pienākums, kas jādara un viss», skaidro Inga Pūce.

Veselīgas ēšanas un tievēšanas programma paredz sastādīt tādu ēšanas plānu, kas palīdz izvairīties no bada sajūtas un nekontrolētas ēšanas reizēm. Tiek izvēlēti tādi produkti, kas sniedz organismam pietiekoši daudz enerģijas, bet nerada tās pārpalikumums, kam uzkrāties tauku kārtā. Mērķis ir ne tikai samazināt liekos kilogramus, bet arī veikt vispārējo organisma bioloģiskās vides «sakārtošanu», kas ir pirmais noteikums, lai tauku šūnās vairs neuzkrātos pārpalikumi - gan enerģētiskie, gan tie, kas iegūti piesārņojuma rezultātā. Uzsākot tievēšanas programmu, vēlams pārbaudīt arī vielmaiņas procesus, vairogdziedzera un aknu un aizkuņģa dziedzera veselības stāvokli, bet tievēšanas laikā liels atbalsts ir gan masāžas, gan citas veselību veicinošas procedūras. Bet, lai nenāktos kārtējo reizi vilties un nepieļautu lieko kilogramu triumfu pār sevi, pati svarīgākā ir apņemšanās un lēmums - esmu gatavs ilgstošam darbam savu ieradumu nomaiņā.

Labs palīgs jaunu ieradumu startam var būt mediķu sastādīta 12 nedēļu programma
Informāciju sniedza klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu