Svinīgā pasākumā no bankomāta izņem pirmos eiro (421)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Latvijas kļūšanas par 18.eirozonas dalībvalsti mūsu valsts amatpersonas un Igaunijas premjers svinīgā pasākumā jaunā gada pirmajā stundā izņēma no bankomāta pirmās eiro banknotes.

Pirmo banknoti ar 10 eiro nominālu izņēma Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V), kura vadītā valdība 2010.gada martā izvirzīja mērķi Latvijā ieviest eiro 2014.gadā un kura vadībā Ministru kabinets īstenojis ekonomisko politiku, kas ļāva šo mērķi sasniegt.

Dombrovskis atzina, ka 2014.gads Latvijai ir vēsturisks gads, mūsu valsts ir piepildījusi vienu no mērķiem, kas tika izvirzīts līdz ar pirmajiem soļiem integrācijas Eiropā virzienā un līdz ar pievienošanos eirozonai. Eiro ir iespēja veicināt Latvijas uzplaukumu, taču to jāprot izmantot, sacīja premjers. Viņš akcentēja, ka dalība eirozonā neatbrīvo no atbildības īstenot saprātīgu politiku. Savas uzrunas noslēgumā premjers sveica sanākušos ar to, ka eirozona pievienojas Latvijai.

Apsveikuma vārdus Latvijai latviešu valodā teica arī Igaunijas premjers Andruss Ansips, par to izpelnoties skaļus sanākušo rīdzinieku aplausus. Ansips Latvijai teica: «Laipni lūgti eirozonā!». Viņš nosauca Latviju un tās iedzīvotājus par dārgajiem kaimiņiem un sveica mūsu valsti ar kļūšanu par pilntiesīgu Eiropas kodola un turīgākās zonas dalībnieci. Igaunija eiro ieviesa jau 2011.gadā. Ansips bija otrais, kurš izņēma banknoti no bankomāta.

Svinīgajā pasākumā īsas svētku runas teica un simboliskajā eiro banknošu izņemšanā no bankomāta piedalījās arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Arī viņi tāpat kā Latvijas un Igaunijas premjers no bankomāta izņēma 10 eiro banknotes.

Pasākumu iemūžināja prāvs gan Latvijas, gan ārvalstu žurnālistu pulks, to vērot bija ieradušies arī rīdzinieki, kā arī vairākas amatepersonas, tai skaitā Finanšu ministrijas valsts skretāre Sanita Bajāre, labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Pasākumu vērot bija ieradušies gan rīdzinieki ar maziem bērniem, gan jaunieši, gan vecāka gadagājuma ļaudis. Daži atnākušie pauda skumjas, ka Latvijai nākas atvadīties no latiem, kas ir skaista un kas ir sava valūta. Vienlaikus iedzīvotāji pauda atzinīgus vārdus premjeram par paveikto. «Cepuri nost cilvēkam,» par premjeru izteicās kāda svinīgā pasākuma vērotāja.

Latviju ar pievienošanos eirozonai apsveic arī citu valstu līderi, piemēram, Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts savā tvitera kontā publicējis Latvijas eiro monētas attēlu un vēl mūsu valstij līdz ar pievienošanos eiro ekonomisko stabilitāti un noenkurošanos Eiropas Savienībā. Arī Valsts kanceleja publiskojusi videomateriālu, kurā Eiropas Savienības valstu līderi īsākās un garākās uzrunās apsveic Latviju ar pievienošanos eirozonai.

Kā ziņots, Latvija gadu mijā kļuvusi par 18.eirozonas dalībvalsti.

Pāreja no latiem uz eiro notiek saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi. Banku kontos noguldītie lati tāpat kā latos izsniegtie kredīti šonakt tiek pārvērsti eiro saskaņā ar šo kursu.

Algas, pensijas un pabalstus no janvāra visiem izmaksās eiro. Lai arī cipari būs lielāki, naudas vērtība būs tāda pati kā iepriekš, proti, ar saņemtajiem eiro iedzīvotāji varēs iegādāties tādu pat daudzumu preču un pakalpojumu kā iepriekš latos.

2014.gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās vēl varēs norēķināties latos, bet atlikums tiks izdots eiro. Izņēmums ir sabiedriskais transports, kur klientiem, kas maksās latos, arī atlikums tiks izsniegts latos, bet atlikums no eiro maksājumiem tiks izsniegts eiro. Lai šajā sarežģītajā laikā norēķini ritētu raitāk, iedzīvotāji aicināti izmantot maksājumu kartes vai iespējami precīzu summu norēķiniem.

Jaunajā gadā iedzīvotāji iekrāto skaidro naudu latos bez maksas un par oficiālo kursu varēs apmainīt pret eiro sešus mēnešus komercbanku filiālēs, trīs mēnešus 302 Latvijas Pasta filiālēs reģionos, kur nav pieejami banku pakalpojumi. Latvijas Bankā latus pret eiro varēs mainīt mūžīgi. Lai nebūtu jānīkst rindās, iedzīvotāji aicināti nesteigties mainīt naudu uzreiz pirmajās gada dienās.

Latvijā tiks lietotas tādas pašas eiro banknotes kā visā eirozonā. Uz eiro banknotēm attēloti arhitektūras elementi - logi, vārtejas un tilti. Tie simbolizē Eiropas vienotības un nepārtrauktas attīstības ideju. Banknotēm ir šādi nomināli: pieci, desmit, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro.

Eiro monētas būs ar tādu pašu skaitlisko vērtību kā latu monētas - viens, divi, pieci, desmit, 20, 50 eirocenti, kā arī viena un divu eiro monētas. Latvijas iedzīvotājiem jāatceras, ka eiro monētu aversa jeb priekšpuses dizains visās eirozonas valstīs ir vienāds, savukārt monētu reversa jeb aizmugures dizains atšķiras.

Latvijas eiro monētas kaltas īpaši Latvijai ar simboliem, kas savulaik tika izraudzīti tautas ideju konkursā. Uz Latvijas eiro centu monētām attēlots Latvijas ģerboņa attēls, savukārt uz eiro monētām - tautumeitas portrets. Latvijas eiro monētas kaltas Vācijā, Bādenes Virtembergas Valsts kaltuvē.

Lai arī eiro monētu reversa dizains atšķiras, tās ir likumīgs maksāšanas līdzeklis ikvienā eirozonas valstī. Tādējādi Latvijas eiro monētas ceļos pa visu eirozonu, savukārt Latvijas iedzīvotāju maciņos nonāks citu eirozonas valstu izdotās eiro monētas.

Komentāri (421)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu