«Tapieris» būs filma par Tango karali Oskaru Stroku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Pilnmetrāžas videofilmas «Tapieris» aktieru un stila proves vēl pirms diviem gadiem piesaista uzmanību ar laiku raksturojošajām detaļām, precīzo galveno lomu atveidotāju izvēli un īpašo filmas vizuālo noskaņu.

Šī gada 10.jūlijā noslēgsies Nacionālā kinocentra un Valsts Kultūrkapitāla fonda pasūtījuma- dokumentālās spēles «Tapieris» filmēšanas periods. 

Filma stāsta par Tango karali Oskaru Stroku- krogus muzikantu, nenogurstošo komersantu un dzīves svinētāju. Leģendārā komponista tango mūzika aizvienvēl skan Eiropas lielakajās deju zālēs un restorānos nereti neminot autora vārdu.

«Tapieris» ir stāsts par komponistu, kas cīnās par savu eksistenci- par mūziku un par dzīvi pasaules pirmās ekonomiskās krīzes lielās depresijas laikā. Scenārija autori, režisori un producenti Ilonu Brūverei Stroku atcerēties rosinājuši arī šodienas notikumi Latvijā, kas daudziem piedāvā līdzīgus spēles noteikumus; Stroks ar neveiksmīgo uzņēmējdarbību, mūžīgajiem parādiem un savu nenogurstošo cerību TAPIERĪ kļūst par mūsdienu varoņa prototipu. Galvenajās lomās- Jakovs Rafalsons un Gints Grāvelis, Marija Bērziņa, Andris Bulis, Juris Bartkevičs un Juris Lisners. Stroka instrumentālā ansambļa vadība uzticēta vijolniekam Gidonam Grīnbergam. Filmā Stroka tango dzirdēsim pagājušā gadsimta divdesmito gadu operas solistu Marisa Vētras un Paula Saksa balsīs. Bet uz skatuves populārās Stroka melodijas skanēs Laimja Rācenāja, Goran Goras un Marijas Bērziņas izpildījumā latviešu, angļu, krievu, japāņu valodā un ivritā. Leģenda par Tango karali aizsākas pirms gadu simta kādā provinces kinoteātrī. Pie klavierēm ekrāna priekšā Stroku apbur mēmā kino kustīgās bildes un viņš- tapieris, turpmāk par dzīvi stāsta savā, mūzikas valodā. Balstoties uz aculiecinieku stāstiem, kino- un valsts arhīva dokumentiem, filma izseko Oskara Stroka dzīves līkločiem Rīgā, Parīzē, Berlīnē, Šanhajā un Tokijā.

Filmas operatore ir šīgada Nacionālās kino balvas LIELAIS KRISTAPS laureāte Elīna Bandēna. Kinooperatore balvu saņem par darbu pie dokumentālās spēlfilmas VERSIJA VERA. LIELO KRISTAPU par darbu pei filmas iegūst arī filmas režisore Ilona Brūvere. Toties aktieris Jakovs Rafalsons publikas ovācijas šogad izpelnījies ar Stroka lomu Rīgas Krievu teātrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu