Tas jāzina, ja bērns dodas ekskursijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Septembrī skolēni tradicionāli dosies ekskursijās un pārgājienos, dosies pretim zelta rudenim - iepazīs Latvijas dabu skaistā gadalaikā. Bērniem līdzi ņemšanai tiks gatavotas pārtikas paciņas, sviestmaizes, augļi, vecāki un pedagogi dos padomus, kā uzvesties ceļojuma laikā.
Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti (LIC) atgādina, kas noteikti jāievēro ekskursijas vai pārgājiena laikā, lai netiktu apdraudēta bērna veselība, portālu «Apollo» infoemēja Latvijas Infektoloģijas centra sabiedrisko attiecību speciālisti.

Piemērots apģērbs pasargās no ērcēm, odiem, lapsenēm. Arī septembrī joprojām saglabājas ērču piesūkšanās un kukaiņu kodumu risks. Ejot tūrisma takās, cauri mežam, pļavām un parkiem, mūs visus vēl arvien var apdraudēt ērces, uzbāzīgu odu bari, lapsenes un bites. Apģērbam ir nozīme pasargāšanā no šiem asinssūcējiem. LIC epidemiologu vērojumi liecina, ka ērču aktivitātes sezona siltā rudenī turpinās līdz pat novembrim, kamēr gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz + 5 grādus. Atgriežoties mājās, vecākiem vajadzētu apskatīt bērna ķermeni un apģērbu, lai savlaicīgi atrastu un noņemtu ērces.

Meža dzīvniekiem un klaiņojošiem mājdzīvniekiem labāk netuvoties. LIC speciālisti norāda, ka savvaļas dzīvnieki parasti cenšas izvairīties no cilvēkiem. Ja savvaļas dzīvnieks neizrāda bailes no cilvēkiem, iespējams, ka dzīvnieks ir slims, iespējams, arī ar trakumsērgu. Nepareizs ir uzskats, ka ar trakumsērgu slimu dzīvnieku var pazīt pēc uzvedības un putām pie mutes. Dzīvniekiem šādi simptomi var parādīties slimības pēdēja stadijā vai vispār neparādīties. Inficēšanās ar trakumsērgu var notikt pēc dzīvnieka koduma, skrāpējuma, kā arī slima dzīvnieka siekalām nokļūstot uz bojātas ādas vai gļotādām.

Jāizvēlas ceļojumam atbilstošu pārtiku. LIC speciālisti atgādina, ka dodoties ekskursijā vai ceļojumā, jāizvēlas pārtika, kuras uzglabāšana ir droša, nav saistīta ar temperatūras režīma ievērošanu un nevar ātri sabojāties. Dārzeņus un augļus nedrīkst mazgāt atklātās ūdenskrātuvēs, tāpēc tie līdzi jāņem jau nomazgāti. Nekādā gadījumā nedrīkst dzert ūdeni no dabas ūdenskrātuvēm vai pamestām akām.

Svarīgi ievērot roku higiēnu. Pārgājiena vai ekskursijas laikā svarīgi ievērot roku higiēnu. Ceļasomā noteikti jāieliek higiēnas lietas - dvielītis un ziepes vai mitrās salvetes, jo ne vienmēr atpūtas vietās tās ir pieejamas. Ja ir šaubas par roku mazgāšanas kvalitāti, jāizvairās no tiešas roku saskares ar pārtiku, piemēram, sviestmaizes var ņemt, izmantojot kā starpliku tīru papīra salveti vai vienreizējās lietošanas dakšiņu.

www.lic.gov.lv

Ikviens cilvēks, kuram piesūkusies ērce, palīdzību tās noņemšanā var saņemt jebkurā diennakts laikā LIC uzņemšanas nodaļā vai LIC vakcinācijas kabinetā. Ērces tiek noņemtas bez maksas.

Ienāc ātri un laimē <em>MacBook Air</em> no <em>Apple</em>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu