Teātra un mūzikas svētki Mežaparka Zaļajā teātrī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šā gada 2. augusta līdz 5. augustam kultūras un atpūtas parka «Mežaparks» Zaļajā teātrī notika Teātra un mūzikas svētki, kurus organizēja SIA «Rīgas meži». Šie svētki atjaunoja Mežaparka brīvdabas izrāžu tradīciju. Lai baudītu šādus pasākumus, jādodas ārpus Rīgas. Taču beidzot brīvdabas izrādes varēja skatīties arī tepat Rīgā. Tās apmeklēja apmēram 4000 brīvdabas uzvedumu cienītāju.   

Svētki sākās ar Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncertu «Tikšanās Zaļajā teātrī». Koncerta pirmajā daļā uzstājās Inga Šļubovska un Jānis Apeinis ar Dž. Pučīni, V. A. Mocarta, Dž. Rosīni, Ž. Bizē un citu komponistu skaņdarbiem. Pēc neliela pārtraukuma koncerta otrajā daļā uzstājās soliste Ilona Bagele ar daļu no savas jaunās mūzikas un sajūtu izrādes «Cantando y amando. Milonga. Pjacolla Bagele», kurā skanēja Argentīnas tango meistara Astora Pjacollas populārākās kompozīcijas. Koncerts izdevās krāšņs, romantisks un noskaņām bagāts, ko papildināja retā iespēja baudīt mūziku, veroties priežu galotnēs un skaistajā saulrieta ainavā.

Svētku otrajā dienā notika Liepājas teātra viesizrāde «Malēnieši», kas veidota pēc Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāstiem. Šim «Malēniešu» iestudējumam oriģinālmūziku sarakstījis Niks Matvejevs. Sākotnēji mūzikas tika plānots mazāk, taču rezultātā tapa muzikāla izrāde, kurā dziesmu ir vairāk nekā runājama teksta. Dinamisko izrādes gaisotni nespēja sabojāt pat pēkšņi uznākušais nelielais lietus, jo skatītāji bija tālredzīgi paņēmuši līdzi lietusmēteļus, saulesbrilles un citus āra apstākļiem nepieciešamus piederumus.

Trešajā dienā Zaļajā teātrī ar koncertprogrammu «Tev pieder mana sirds» atkal atgriezās Nacionālās operas solisti, kurus šoreiz pavadīja kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Inga Šļubovska, Liene Kinča, Viesturs Jansons un Juris Ādamsons izpildīja dziesmas no operetēm «Sikspārnis», «Grāfiene Marica», «Jautrā atraitne», «Perikola» un citiem skaņdarbiem. Tā bija sirsnīga, vienkārša, atraktīva un ļoti pozitīva uzstāšanās. Neizpalika arī humora deva, Ingai Šļubovskai pārvietojoties starp skatītājiem un iesaistot viņus savā priekšnesumā. Bez tam iespēja redzēt mūsu operas zvaigznes tik tuvu un tik neierastā vidē negadās pārāk bieži. Publika augstu novērtēja mākslinieku sniegumu, stāvot kājās un vairākkārt sveicot viņus ar nerimstošiem aplausiem.

Svētkus noslēdza Valmieras teātris ar R.Blaumaņa lugu «No saldenās pudeles». Klasiska un iemīļota latviešu teātra komēdija, kam režisors un aktieri kārtējo reizi piešķīruši jaunu jēgu. 1901. gadā sarakstītā luga ieguvusi modernu veidolu. Vai bieži gadās redzēt Blaumaņa Taukšķi džinsu kostīmā, Krišu ādas jakā vai Mārtiņu netīrā celtnieka kombinezonā? Tie ir mūsu līdzcilvēki ar latviskiem raksturiem, kas laika gaitā nemainās, tāpēc izrādes notikumi pārcelti uz mūsdienām.

Skatītāji bija pārsteigti par Zaļo teātri – mājīgu, klusu brīvdabas estrādes stūrīti meža ielokā, kur skatuves malās šalc bērzi. Amfiteātrī ar soliem atrodas vietas vairāk nekā 1800 apmeklētājiem.

Līdz svētku norises vietai bija iespējams nokļūt arī ar automašīnu, kuru, samaksājot vienu latu, varēja novietot autostāvvietā Mežaparka Lielajā pļavā. Savukārt no Zooloģiskā dārza puses uz Zaļo teātri kursēja Mežaparka vilcieniņš. Ļoti daudzi apmeklētāji bija izmantojuši izdevību iegādāties biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs par vienu latu, uzrādot pensionāra apliecību. Bet Rīgas pašvaldības bērnunama «Ziemeļi» mazie iemītnieki kopā ar audzinātājiem visus pasākumus varēja apmeklēt bez maksas.

SIA «Rīgas meži» pateicas māksliniekiem un skatītājiem par četrām neaizmirstamām svētku dienām. Tiekamies nākamajos Mežaparka Teātra un mūzikas svētkos!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu