Tiesā nonāk vērienīgā noklausīšanās lieta

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tiesai nodota daļa no krimināllietas, kas ierosināta par nelikumīgu telefona sarunu noklausīšanos, ko apmēram pirms diviem gadiem veica nu jau bijušie Valsts policijas narkotiku apkarošanas nodaļas darbinieki – liecina droša informācija, kas ir Neatkarīgās rīcībā.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2006. gada pavasarī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nejauši atklātā nelegālā telefona sarunu noklausīšanās, ko privātā biznesa interesēs veica narkotiku apkarotāji, ir vērienīgākais noklausīšanās skandāls Latvijas vēsturē. Tomēr atšķirībā no vairākiem citiem noklausīšanās skandāliem šis tika slēpts tik rūpīgi, ka, piemēram, Saeimas Nacionālās drošības komisijas pārstāvji neko par to nezināja pat 2006. gada beigās. Savukārt KNAB pārstāvis Neatkarīgajai pat norādīja, ka informācija par šo lietu netikšot atklāta «nekad un nekur».

Neatkarīgā noskaidroja, ka pašlaik uz tiesu nosūtītajā lietā ir seši apsūdzētie, seši cietušie un ap 30 liecinieku, to skaitā vairāki augsta ranga policisti, kā arī tādi, kuri paši kaut kādā mērā ir bijuši iesaistīti noklausīšanās organizēšanā. Apsūdzība ir izvirzīta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kā arī par valsts noslēpuma nodošanu trešajām personām. Apsūdzēto statusā tiek minēti bijušie policisti Dmitrijs Sulojevs, Vadims Sulojevs, Dmitrijs Gorelovs, Leonīds Pugo un Aigars Ozols. Liecinieki – juridiskās firmas SIA Jurnet bijušais valdes loceklis Jurijs Pečkins, kāds Jauniņš, Ventspils miljonārs Oļegs Stepanovs un viņa uzņēmumu menedžeri, kā arī Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis un Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Vonda.

Šajā lietā cietušie esot LSF Holdings vadītājs Edgars Jansons, miljonāri Laimonis Junkers un Vladimirs Solomatins, Ventspils domes Pieņemamās daļas vadītāja Laima Freida, Oļega Stepanova šoferis A. Jerofejevs un viņa biznesa partneris Vladimirs Ivanovs.

Jāatgādina, ka iepriekš neoficiāla informācija liecināja – KNAB pie narkotiku apkarotājiem atradis arī Ventspils mēra Aivara Lemberga, tranzītbiznesa pārstāvju Mamerta Vaivada, Ulda Pumpura, Armanda Sadauska – kopumā 45 personu telefona sarunu ierakstus. Tāpat tika norādīts, ka sarunu noklausīšanās organizatori varētu būt ar O. Stepanova biznesa interesēm saistīti uzņēmumi. Ja šī neoficiālā informācija ir patiesa, tad iznāk, ka cietušie uz tiesu nosūtītajā lietā izvēlēti ļoti selektīvi – piemēram, divi no viņiem jau ilgstoši atrodas ārzemēs. Tāpat tas varētu liecināt par milzu savstarpēju neuzticēšanos O. Stepanova nometnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu