Tiesa «Pussy Riot» dalībniecēm piespriež divus gadus kolonijā (186)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskavas tiesa piektdien atzina pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieču vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.Visām trim grupas dalībniecēm piespriests divu gadu cietumsods vispārēja režīma kolonijā.

Lasot spriedumu, tiesa ņēma vērā dažādus vainu mīkstinošus faktorus, tomēr bargo sodu mainīt nebija iespējams. Tiesa uzskatīja, ka spriedumam jābūt bargam, lai neatkārtotos līdzīgi gadījumi.

<em><strong>Foto: Arī Rīgā atbalsta «Pussy Riot»</strong></em>

Tiesneses Marinas Sirovas nolasītajā spriedumā teikts, ka grupas dalībnieces «rūpīgi plānojušas» pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērsto akciju, kas 21.februārī tika sarīkota Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

«Tiesa atzīst viņas par vainīgām. Tiesa pie šāda secinājuma nonākusi, pamatojoties un pašu apsūdzētu liecībām un citiem pierādījumiem,» teikts spriedumā.

Tiesa atzinusi, ka 22 gadus vecā Nadežda Tolokoņņikova, 24 gadus vecā Marija Aļohina un 29 gadus vecā Jekaterina Samuceviča pastrādājušas «smagu sabiedriskās kārtības pārkāpumu» un izrādījušas «nepārprotamu necieņu pret sabiedrību».

Tiesa norādījusi, ka apsūdzētās apzinājušās savas rīcības aizvainojošo raksturu un iesaistījušās «noziedzīgā sazvērestībā ar mērķi paveikt rupju sabiedriskās kārtības pārkāpumu».

Apsūdzētās, kas pirmstiesas apcietinājumā jau atrodas piecus mēnešus, esot dziedājušas «zaimojošu dziesmu» un «izsaukušas necenzētus vārdus, turklāt mētājot rokas un kājas».

Lai gan pašas apsūdzētās apgalvo, ka viņu sarīkotā «panku lūgšana» ir bijusi protesta akcija pret Krievijas pareizticīgās baznīcas izrādīto atbalstu Putinam, tiesa, atsaucoties uz liecinieku teikto, atzinusi, ka tā esot bijusi reliģiska zaimošana, nevis politiska akcija.

Tikmēr viena no apsūdzētajām - Tolokoņņikova - ar advokāta starpniecību izplatītajā tvitera paziņojumā norādījusi, ka «mūsu ieslodzīšana kalpo par skaidru un nepārprotamu zīmi, ka brīvība tiek atņemta visai valstij».

«Pussy Riot» dalībnieces spriedumu noklausījās, stāvot kājās un saslēgtas rokudzelžos, kurus apsargi, atšķirībā no iepriekšējām tiesas sēdēm, tā arī nenoņēma.

Saskaņā ar spriedumu notiesātajām «Pussy Riot» dalībniecēm sods būs jāizcieš «vispārējā režīma kolonijā», kas ir smagākais ieslodzījuma veids, kādu Krievijā var piespriest pirmo reizi tiesājamām sievietēm.

«Ņemot vērā nodarītā raksturu un tā radītā apdraudējuma apmērus, apsūdzēto labošanās iespējama tikai ar reāla soda palīdzību,» pēc trīs stundas ilgušās sprieduma konstatējošās daļas lasīšanas pārpildītajai zālei paziņoja tiesnese Sirova.

Prokuratūra bija pieprasījusi apsūdzētajām piespriest trīs gadu ilgu cietumsodu, lai gan maksimālais likumā paredzētais sods par «Pussy Riot» dalībniecēm inkriminēto nodarījumu ir septiņi gadi.

Apsūdzēto advokāts jau pirms sprieduma pasludināšanas paziņoja, ka gadījumā, ja viņa aizstāvamās netiks attaisnotas, tiesas lēmums tiks pārsūdzēts, tostarp arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Tikmēr pie tiesas ēkas jau pirms sprieduma nolasīšanas policija sāka aizturēt tur sapulcējušos protestētājus.

Tiek ziņots, ka ap plkst.14 (plkst.15 pēc Latvijas laika) no tiesas ēkas aizbraukuši pieci ar aizturētajiem piepildīti policijas furgoni.

Aizturēto vidū ir Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs, kā arī bijušais pasaules čempions šahā un opozīcijas aktīvists Garijs Kasparovs.

Neskatoties uz aizturēšanām, pūlis pie tiesas ēkas neizklīda. Kāds no atbalstītājiem pamanījās atskaņot vienu no «Pussy Riot» dziesmām tādā skaļumā, ka tā bija dzirdama arī tiesas zālē.

Protesta akcijas notiek arī citviet pasaulē.

Piemēram, Parīzē protestētāji, kas pulcējās Igora Stravinska laukumā, skandēja: «Brīvība, brīvība!»

Savukārt puskailas Ukrainas feministu organizācijas «Femen» aktīvistes, kas kļuvušas pazīstamas, regulāri rīkojot dažādas protesta akcijas ar saukli - «Atnācu, izģērbos, uzvarēju», solidarizējoties ar Kremļa vajātajām «Pussy Riot» dalībniecēm, ar motorzāģi nozāģējušas Kijevas Brīvības laukumā uzslieto koka krustu.

Krusts bija uzstādīts komunistiskā terora upuru piemiņai vietā, kur savulaik atradusies PSRS Iekšlietu komisariāta ēka, kuras pagrabā čekisti slepkavojuši ieslodzītos.

Izplatītajā paziņojumā «Femen» norāda, ka ar savu akciju vēlas aicināt «bez žēlastības no smadzenēm izzāģēt satrunējušos reliģiozos aizspriedumus, kas kalpo par pamatu diktatūrai».

Tomēr Maskavas ielās izgājuši arī pareizticīgās baznīcas atbalstītāji. Viens no viņiem pie tiesas ēkas izsaucās: «Lai «Pussy Riot» un viņu atbalstītāji deg ellē!»

Neilgi pēc sprieduma pasludināšanas, Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone paziņoja, ka virs Krievijas tiesu sistēmas pēc piektdienas sprieduma parādījusies «nopietna jautājuma zīme».

«Šis spriedums ir nesamērīgs,» norādīja Eštone, piebilstot, ka tas liek uzdot nopietnus jautājumus «par Krievijas uzticību starptautiskajām saistībām, nodrošināt taisnīgu, caurskatāmu un neatkarīgu tiesas procesu».

Spriedumu kā nesamērīgu novērtējis arī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Žans Klods Miņons.

Savukārt Krievijas pareizticīgā baznīca aicina varasiestādes izrādīt «žēlsirdību» pret notiesātajām.

«Neapšaubot tiesas sprieduma likumību, mēs lūdzam valsts iestādes likuma ietvaros izrādīt žēlsirdību,» teikts paziņojumā, kuru izplatījusi baznīcas augstākā padome.

Komentāri (186)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu