Tiesas priekšā stāsies hakeris no Latvijas, kas veicis lielāko kibernoziegumu Īrijas vēsturē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Īrijā tiesas priekšā stāsies hakeris no Latvijas, kas pagājušā gada janvārī veica hakeru uzbrukumu populārajai Īrijas interneta vietnei «Boards.ie», kā rezultātā īpašnieki bija spiesti to uz laiku slēgt, raksta portāls «Baltic-Ireland».

Īru laikraksts «Sunday Times» toreiz rakstīja, ka tas bijis lielākais kibernoziegums Īrijas vēsturē – izsmalcināts un profesionāls. Tā izmeklēšanu nekavējoties uzsāka Garda sadarbībā ar Interpolu un Latvijas policiju, jo hakera pēdas veda uz Latviju.

Latvijas hakeris ieguva tūkstošiem foruma lietotāju datus – paroles, lietotājvārdus un e-pasta adreses. Policija uzskatīja, ka šie dati var tikt izmantoti, lai piekļūtu daudz detalizētākai informācijai, piemēram, kredītkaršu numuriem, PIN kodiem, parolēm, drošības kodiem un pat telefona numuriem.

Lietotājiem tika ieteikts nomainīt paroles, īpaši tad, ja tās pašas tiek lietotas citos interneta resursos. Daži «Boards.ie» lietotāji vēlāk ziņoja par surogātpasta vēstuļu skaita pieaugumu, kuru bija panākt to, lai saņēmējs, klikšķinot uz tajā ievietotās saites, lejupielādētu ļaunprātīgu programmatūru, kas nozog personisko informāciju, tostarp bankas rekvizītus. Drīzumā kļuva zināms, ka noziedznieks (vai noziedznieku grupa) ir izmantojis nelikumīgi iegūtās paroles un e-pasta adreses savtīgos nolūkos un guvis finansiālu labumu.

Pagājušajā nedēļā īru masu mediji ziņoja, ka hakeris no Latvijas ir aizturēts un izdots, lai stātos Īrijas tiesas priekšā. Vēl nav zināms, vai hakeris darbojies viens vai kādas noziedznieku grupas interesēs. Izmeklētāji izteikuši aizdomas, ka, visticamāk, apsūdzētais nelegāli ieguvis datus ar mērķi nelikumīgi piekļūt lietotāju «PayPal» kontiem. Ja tas tiks pierādīts, aizdomās turētajam piespriestais sods varētu būt saistīts ar ilgstošu brīvības atņemšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu