Tiešraidē varēja vērot diskusiju par LNB krājumu digitalizāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Trešdien plkst.11 tiešraidē no «Lattelecom BPO» ēkas ikviens varēs sekot līdzi diskusijai par Latvijas Nacionālo Digitālo bibliotēku un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājumu masveida digitalizāciju, tās iespējām un ieguvumiem - piekļūt retiem un vērtīgiem materiāliem, viegli atrast un aplūkot pagājušā gadsimta sākuma laikrakstus un grāmatas, izmantot bibliotēkas pakalpojumus gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

Diskusijas laikā ikvienam tiešraides skatītājam būs unikāla iespēja virtuāli «piedalīties» ekskursijā, lai redzētu un uzzinātu, kā tiek skenēti bibliotēkas krājumi.

www.esmaja.lv

Lai sniegtu plašāku ieskatu LNB un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta «Digitālās bibliotēkas izveide - 2. kārta» norisē, sarunā piedalīsies bibliotēkas direktors Andris Vilks, Nacionālās digitālās bibliotēkas «Letonica» vadītājs Uldis Zariņš, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, «Lattelecom BPO» Biznesa attīstības direktore Liene Pētersone, Latvijas Universitātes sociālo zinātņu fakultātes lektore, komunikācijas zinātnes doktorante, žurnāla «Lilit» redaktore Lolita Stašāne un Rīgas Humanitārās ģimnāzijas 12. klases skolnieks Andris Šuvajevs.

Sarunas gaitā būs iespējams gan uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem, gan arī uzzināt, kādi būs šī projekta būtiskākie ieguvumi, kāpēc kultūras mantojuma saglabāšana nākotnei ir svarīga, kāda ir citu Eiropas valstu prakse šajā jautājumā, kādas iespējas pētniecībā šis projekts rada studentiem un pētniekiem un cik plaši šobrīd skolēni izmanto esošo bibliotēkas elektronisko un digitālo piedāvājumu.

LNB jau vēstīja, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta «Digitālās bibliotēkas izveide - 2. kārta» ietvaros līdz 2012. gadam tiks ieskenētas un apstrādātas 3 500 000 grāmatu un laikrakstu lappušu, izveidojot to digitālās kopijas un nodrošinot tām pieejamību internetā, kas pavērs jaunas iespējas visiem bibliotēkas lietotājiem.

Katras lappuses teksta elektroniska apstrāde ir sarežģīts un laikietilpīgs process - digitālie materiāli ne tikai jāieskenē, bet arī jāsagatavo ievietošanai elektroniskās informācijas izguves sistēmās. Tas cilvēkiem ļaus pēc viņu ievadītajiem atslēgas vārdiem atrast vajadzīgo periodikas izdevumu vai grāmatu.

Pilnā apjomā ar projekta rezultātiem sabiedrība varēs iepazīties 2012. gada vidū, taču jau pašlaik tiešsaistē ir pieejams šā projekta prototips Periodika.lv, kurā aplūkojamas 350 000 pagājušās gadsimta laikrakstu lappuses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu