Tiesvedība pret Lembergu Londonā tomēr turpināsies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Anglijas tiesa piektdien, 27.jūlijā, devusi atļauju AS «Latvijas kuģniecība» (LK) turpināt tiesvedību pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu, teikts uzņēmuma paziņojumā biržā «NASDAQ OMX Riga».

Apelācija esot saistīta ar tehnisku juridisku jautājumu, proti, vai Lembergs ir pakļauts Anglijas tiesas jurisdikcijai attiecībā uz LK prasību pret Lembergu par vairāk nekā 130 miljonus ASV dolāru (72,75 miljonus latu) lieliem zaudējumiem, ko uzņēmumam radījušas krāpnieciskas shēmas, kurās, iespējams, galvenie labuma guvēji esot Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie.

Paziņojumā teikts, ka, lai gan LK jau pārliecinājusi Londonas Augsto tiesu par savas prasības pret Lembergu faktisko stiprumu, pastāvēja iespēja, ka prasību var apdraudēt tehniski juridisks jautājums - vai Lielbritānijas tiesa var procesā iekļaut arī Lembergu, lai gan attiecībā pret pārējiem atbildētājiem šajā lietā Lielbritānijas tiesa atzina savu jurisdikciju.

Iepriekš Lembergs esot paudis cerību, ka tiesvedība pret viņu Londonā netiks turpināta, pamatojoties uz tiesas lēmumu nesaistītā lietā - «VTB» lietā pret «Nutritek», kas radīja šaubas, vai viņš var tikt iesaistīts tiesas procesā par krāpniecību Lielbritānijā. Tomēr Lielbritānijas Augstā tiesa 27.jūlijā apstiprināja, ka plāno pārskatīt lēmumu VTB lietā, teikts paziņojumā.

Tas nozīmējot, ka lieta pret Lembergu tuvākajā nākotnē Londonā turpināsies. Tāpat tas nozīmējot, ka iesaldēšanas rīkojums attiecībā uz Lemberga īpašumiem visā pasaulē, ieskaitot tos, kas pieder viņa bērniem, paliek spēkā, līdz tiesvedība būs beigusies.

«Pamatojoties uz iesniegtajiem pierādījumiem, Lielbritānijas tiesnesis ir lēmis jau iepriekš, ka «Latvijas kuģniecība» un prasītāji pret Lembergu bija sagatavojuši pietiekami pārliecinošus argumentus, kas ļautu turpināt šīs lietas izskatīšanu, un «Latvijas kuģniecība» nevēlas, lai Lemberga kungs izvairās no taisnīgas lietas izskatīšanas, izmantojot tehnisku niansi - jautājumu par jurisdikciju,» apstiprina AS «Latvijas kuģniecība» valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids.

Bleids uzsver, ka «saskaņā ar esošajiem pierādījumiem Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie, iespējams, ir galvenie labuma guvēji no darbībām, kas radījušas uzņēmumam zaudējumus saistībā ar nelikumīgajām kuģu frakts shēmām un citām darbībām, kuru rezultātā aizvilta nauda un citi aktīvi no AS «Latvijas kuģniecība» un tās akcionāriem, tostarp Latvijas valsts».

«Attiecībā uz šīm lietām tuvākajos gados, visticamāk, notiks liels skaits tiesas procesu. «Latvijas kuģniecība» vēlas atgūt tai izkrāptos finanšu līdzekļus 135 miljonu ASV dolāru (72,75 miljonu latu) apjomā,» skaidro Bleids.

Kā ziņots, 2012.gada 31.martā LK koncerna aktīvu kopējā vērtība bija 333 miljoni latu. Kopējā LK koncerna flotes vērtība palielinājusies no 277,4 miljoniem latu uz 289,8 miljoniem latu, kas skaidrojams ar to kuģu aktīvu iekļaušanu flotē, kas iepriekš tika klasificēti kā aktīvi pārdošanai.

«Latvijas kuģniecībai» pieder septiņi «handy» tankkuģi ar kravnesību 37 000 tonnu katrs, 12 MR tipa tankkuģi ar 52 000 tonnu kravnesību un viens «panamax» tipa tankkuģis ar 68 000 tonnu kravnesību.

«Latvijas kuģniecība» ir starp lielākajiem pasaules kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un «handy» tankkuģu segmentos un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma atrodas vadošajās pozīcijās starp līdzīgām kompānijām Ziemeļeiropā. Uzņēmumam pieder 20 kuģi, nodrošinot darbu vairāk nekā 700 profesionāliem un augsti kvalificētiem jūrniekiem no Latvijas. Flotes vidējais vecums nepārsniedz 5,5 gadus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu