Tikko dzimušu bērnu drošība – kritieni no augstuma (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad Veselības ministrijas sabiedrības informēšanas kampaņā esam aprakstījuši zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu (ZPNS), ir pienācis laiks aplūkot bērnu traumatisma veidus līdz četru gadu vecumam. Rakstu sērijā apskatīsim izplatītākās traumas – saindēšanos, applaucēšanos, aizrīšanos un slīkšanu. Padomos pievērsīsim uzmanību, kā izvairīties no nelaimes gadījumiem un iepazīsimies ar speciālistu padomiem, rīkojoties pareizi tūlīt pēc negadījuma un novēršot tā sekas. Bērni ir vērtīgākais, kas mums ir, tāpēc rūpes par viņu drošību ir viens no svarīgākajiem vecāku uzdevumiem. Diemžēl nelaimes gadījumi pārsvarā notiek tādēļ, ka bērni tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības.

Šajā rakstā pievērsīsimies vispārīgiem nosacījumiem tikko dzimušu bērnu drošības jautājumos. Viens no izplatītākajiem bērnu traumu cēloņiem ir jaundzimušo kritieni no augstuma.

  • Jaundzimušo drošība

Gaidot jaundzimušo, vecāki sagatavojas un nodrošinās ar visām nepieciešamajām lietām. Runājot par bērnu drošību, svarīgi ir pieminēt drošības sēdeklīti automašīnā, kuram vajadzētu būt iegādātam jau pirms dzimšanas, lai, pirmo reizi dodoties mājās, to varētu izmantot. Ja nav iespējas sēdeklīti nopirkt, to var īrēt vai aizņemties. Sēdeklītis automašīnā jānovieto tā, lai mazuļa galviņa būtu orientēta uz priekšu, tādā pašā virzienā kā visi pārējie mašīnas sēdekļi. Rietumeiropā ir prakse, ka jaundzimušos neļauj vest mājās, ja vecāki nav nodrošinājušies ar bērnu sēdeklīti. Latvijā šādas prakses nav, taču arī Rīgā ir notikušas informatīvās kampaņas par šo tēmu, un tajās iesaistījās taksometru vadītāji, kuru automašīnas ir speciāli aprīkotas ar šādu sēdeklīti.

  • Mājoklī droša pārtinamā vieta

Iekārtojot mājokli jāpievērš uzmanība tam, lai būtu pareizi iekārtota mazuļa pārtīšanas vieta. Vispiemērotākais ir pārtinamais galds. Bērnu var pārtīt arī bērnu gultiņā, bet māmiņai tas nav īpaši ērti. Tāpat var arī izmantot gultu vai dīvānu, taču šādā gadījumā svarīgi bērnu norobežot ar spilveniem, lai pasargātu to no nokrišanas. Svarīgi ir atcerēties, ka bērnu ne uz mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības uz pārtinamā galda, gultas vai dīvāna!

  • Jaundzimušo kritieni no augstuma

Bērnu slimnīcā gandrīz katru nedēļu ieved kādu zīdainīti, kurš izkritis no rokām vai nokritis no pārtinamā galda. Jāatceras, ka bērniņš arī dažu mēnešu vecumā ir ļoti kustīgs. Mazulim pietiek ar vienu straujāku kustību, lai tas nokristu zemē, kaut arī līdzās ir pieaugušais, kurš ir tikai uz mirkli novērsies. Šie kritieni ir ārkārtīgi bīstami, jo bērni var iegūt centrālās nervu sistēmas traumu. Principā jebkura paaugstināta virsma, – dīvāni, gultas, pārtinamie galdi –, kur tiek novietots mazulis, rada kritiena risku, tādēļ tie jānorobežo ar kādu barjeru, lai mazulis nenoveltos. Bīstamu traumu zīdainis var gūt, noveļoties pat no trīsdesmit centimetru augstuma. Drošākā vieta bērnam ir uz grīdas.

Pēc kritieniem nereti ieplīst galvas kausa kauli, un kā raksturīga šīs traumas pazīme ir liels asins izplūdums mīkstajos galvaskausa audos, kuru vecāki uztver kā lielu punu vai zilumu. Nereti bērni krītot salauž rociņu vai kājiņu.

Dažādu traumu gadījumā galvenais vecākiem ir neapjukt, censties saprast reālo situāciju un adekvāti rīkoties, lai sniegtu bērnam atbilstošu palīdzību.

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumos, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17.00-8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvaniet uz tālruņa numuru 113.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu