Topošie mediķi tikai 4. kursā uzzina par kontracepciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Pagājušā gada nogalē 230 studenti – puiši no Rīgas Stradiņa universitātes piedalījās aptaujā par avārijas kontracepciju (AK). Jautājumi tika uzdoti Medicīnas un veselības aprūpes fakultātes studentiem un Sociālo zinātņu un tiesību fakultātes studentiem.

Vairāk nekā 40% respondentu nezina, kāds ir pēdējais brīdis pēc neizsargātā dzimumakta, kad var efektīvi izmantot avārijas kontracepciju.

85% respondentu zina, kas ir avārijas kontracepcija, tomēr, no tiem tikai 89% varēja precīzi raksturot, kādiem gadījumiem tiek izmantota AK.

Izrādās, ka zinošāki par AK lietošanu bija Sociālo zinību fakultātes studenti!!! – 94% sniedza precīzu atbildi par to, kādos gadījumos lietot AK. Medicīnas fakultātes studentu vidū tikai 88%. Šāda tendence bija vērojama atbildēs gandrīz uz ikvienu jautājumu par avārijas kontracepciju.

RSU rektors, Stradiņa slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Jānis Gardovskis:  «Iespējams, ka Sociālo zinību studenti ir aktīvāki un ieinteresētāki vispārīgas informācijas iegūšanā, bet topošie ārsti savukārt vairāk koncentrējas uz savu specialitāti. Medicīnas fakultātes studenti Ginekoloģiju un kontracepcijas lietas studē, sākot ar 4. kursu, un man nav pamata šaubīties, ka, saņemot ārsta diplomu, jaunie ārsti šīs lietas pārzina. Cita lieta, ka dzīvē nepieciešama informācija par daudz un dažādām nozīmīgām lietām, un katram pašam jāizvēlas, kad un kā to saņemt. Katrā ziņā aptauja ir interesanta, un cerams, ka avārijas kontracepcijas popularizēšana un informācijas izplatīšana studentiem palīdzēs atrisināt grūtas situācijas.«

Avārijas kontracepcijas efektivitāte ir tieši saistīta ar to, cik ātri pēc neaizsargāta dzimumakta tā tiek lietota. Pārsteidzoši, ka jautājumā par AK efektīvas lietošanas laiku (t.i. 72h pēc neaizsargāta dzimumakta), tikai 59% studentu atbildēja pareizi. Tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā gandrīz puse aptaujāto studentu lietos šo metodi nepareizi un, tādējādi, nenovērsīs nevēlamas grūtniecības iestāšanos. Tomēr salīdzinot ar citām valstīm, pētījuma rezultāti Latvijā ir labāki - Zviedrijā 38,8%, Austrālijā 20%, bet Dienvidāfrikā 12% studentu - vīriešu zināja pareizu vēlāko laika limitu AK lietošanai.
ASV atbildi par AK pareizu lietojuma laiku zināja 94% aptaujāto studentu!

Tikai 39% no aptaujātajiem RSU studentiem norādīja, ka informāciju par avārijas kontracepciju ieguvuši studijās vai skolā. Kā citi informācijas iegūšanas kanāli tika minēti plašsaziņas līdzekļi (31%), internets (26%), draudzene (20%).

91,1% studentu uzskatīja, ka parūpēties par ikdienas kontracepciju, tā ir abu partneru atbildība. 7,3% - ka tikai sievietei ir jārūpējas par to un 1,6% studentu atbildēja, ka tieši vīrietis ir tas, kam vajag domāt par kontracepciju.

Latvijā šobrīd ir pieejamai divi avārijas kontracepcijas medikamenti – Postinor un Escapelle. Kopš 2003.gada avārijas kontracepcijas tabletes ir nopērkamas bez receptes, kas nodrošina to ātru pieejamību tieši «avārijas gadījumos».

2007. gadā Latvija ierindojās 2. vietā ar 507 abortiem uz 1000 dzīvi dzimušajiem un šis rādītājs 1,3 reizes pārsniedz vidējo Eiropas Reģionā (382 uz 1000 dzīvi dzimušajiem).


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu