Traģēdija «Ghetto Games» sacensību laikā: kā tā notika?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Triks, kuru izpildot smagus savainojumus guva un vēlāk slimnīcā nomira «Ghetto Games» sacensību dalībnieks «freestyle» BMX riteņbraucējs Artūrs Griķis, nav bijis sarežģīts tik augsta līmeņa sportistam, aģentūru LETA informēja sacensību galvenais organizators Raimonds Elbakjans, notikušo vērtējot kā visneveiksmīgāko un traģiskāko apstākļu sakritību.

<em><strong>No &laquo;Ghetto Games&raquo; sacensību laikā gūtām traumām miris jauns sportists</strong></em>

Griķis sacensībās neveiksmīgi piezemējās pēc trika ar 360 grādu apgriezienu. Sportists esot sākotnēji noķēris stūres ragus, tomēr tie izslīdējuši no rokām, kā dēļ stūres ragi ietriecās puiša vēdera dobumā. «Tas nebija augsts lēciens, un triks nebija sarežģīts - viņš tādu izpildīja katru dienu,» atzina Elbakjans.

«No savas puses varu teikt, ka sacensības bija organizētas visaugstākajā līmenī,» sacīja Elbakjans, norādot, ka uz vietas dežūrējusi mediķu brigāde, kas pēc negadījuma smagi cietušo puisi nogādājusi slimnīcā.

Arī no aprīkojuma viedokļa ievērotas visas nepieciešamās prasības, norādīja sacensību organizators. «Šādās sacensībās nelieto bruņas. Lai kā varbūt kādam šķiet nepareizi, ka viņi sporto T-krekliņos bez bruņām, taču tā viņi to dara. Izpildot šādus trikus, ķermenim jābūt brīvam. BMX trasē lieto bruņas, bet «freestyle» tās nelieto,» atzina Elbakjans.

Sacensību organizatori un Ventspils pilsētas dome palīdzēs bojā gājušā rīdzinieka ģimenei, pilnībā sedzot visus ar bēru organizēšanu saistītos izdevumus, informēja Elbakjans.

Lai gan mediķi darījuši visu iespējamo, veicot divas operācijas, tomēr puiša dzīvību glābt neizdevās. Sportistam bija ļoti smags aknu bojājums, aģentūrai LETA atzina Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņgis. «Aknas, tāpat kā liesu, ir ļoti sarežģīti operēt, jo asinis sūcas difūzi, kā sūklī. Ja ir smags aknu bojājums, apturēt asiņošanu ir grūti vai pat neiespējami,» atzina Ķeņģis.

Aizvadītājās brīvdienās vairāk nekā parasti slimnīcā nogādāti pacienti ar ķermeņa sasitumiem un kaulu lūzumiem, atzina galvenā ārsta vietnieks. To, vai tam ir tiešs sakars ar «Ghetto games» sacensībām un treniņiem, viņš nevarot komentēt, jo apkopot šādu informāciju nav mediķu pienākums. Sacensību organizators Elbakjans atzina, ka traumas guvis vēl kāds lietuviešu sportists, bet citu nopietnu traumu sacensību laikā neesot bijis. Elbakjans pieļauj iespēju, ka mediķiem vairāk darba bijis, jo Ventspilī pasākuma laikā bijis tūristu pieplūdums.

Valsts policija (VP) veic pārbaudi par nelaimes gadījuma apstākļiem, taču, tā kā sportists letālo traumu guvis pats, kriminālprocess netiks ierosināts, informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins.

Kā ziņots, no starptautiskā ekstrēmo sporta veidu festivāla «Ghetto Games» sacensību laikā gūtām traumām Ventspilī nomiris viens no Latvijas labākajiem «freestyle» BMX riteņbraucējiem Griķis.

17 gadus vecais Griķis traumas guvis sestdienas vakarā, ap plkst.18.30 viņš nogādāts slimnīcā, bet svētdienas rītā īsi pēc plkst.6 viņš slimnīcā nomiris.

«Viņš bija ļoti spēcīgs puisis, tādēļ pēc notikušā pats spēja piecelties kājās un aizgāja līdz ātrajai palīdzībai, kas viņu nogādāja slimnīcā. Pēc tam septiņos no rīta mums tika paziņots par traģēdiju, un automātiski atcēlām sacensības,» iepriekš sacīja sacensību organizētājs Elbakjans.

Vakar Ventspils skeitparkā tika nolikti ziedi sportista piemiņai. «Pēdējos divus gados viņš sevi bija pierādījis kā progresīvākais jaunais braucējs. Daudzi viņu piemin un ilgi atcerēsies, bet šobrīd mums ir galvenais palīdzēt ģimenei,» sacīja Elbakjans.

Sacensībās, kas sākās piektdien, kopā desmit dažādos sporta veidos bija plānojuši startēt 1500 sportisti no 15 valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu