Traģiskākais negadījums pasaules augstākajā kalnā; miruši 11 cilvēki (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: xiquinhosilva, CC BY-SA 2.0

Vismaz 11 cilvēki piektdien rīta pusē gājuši bojā lavīnā Everesta nogāzēs, pavēstīja glābēju komandas pārstāvis. Traģēdija ir negadījums ar lielāko upuru skaitu, kāds jelkad pieredzēts pasaules augstākajā kalnā.

«Es redzēju, kā uz bāzes nometni tiek nogādāti 11 līķi. Mums teica, ka gaidāmi ir vēl trīs,» sacīja Himalaju Glābšanas operāciju apvienības pārstāvis Lakpa Šerpa.

Bojāgājušie ir Nepālas šerpas, kas Everestā strādāja, sagatavojot kalnu alpīnisma sezonai.

Lavīna izraisījusies ap plkst.6.45 aptuveni 5800 metru augstumā apvidū, kas ir pazīstams kā «popkorna lauks». Tas atrodas ceļā uz bīstamo Humbu ledus kritumu, sacīja Nepālas Alpīnisma asociācijas prezidents Angs Čerings. Vairāki alpīnisti guvuši savainojumus.

Šerpas sagatavojuši ceļu uz smaili, gatavojoties alpīnisma pamatsezonas sākumam, kas ir gaidāms vēlāk šomēnes, apliecināja Tūrisma ministrijas amatpersona.

Piektdienas traģēdija ir negadījums ar lielāko upuru skaitu, kāds vien pieredzēts mūsdienu alpīnisma vēsturē Everestā, sacīja alpīnisma eksperte Elizabete Holija, kas tiek uzskatīta par vadošo autoritāti Himalaju alpīnisma jautājumos.

1996.gadā dzīvību zaudēja astoņi divu ekspedīciju cilvēki, sacīja Holija. Šī traģēdija iemūžināta Džona Krakaukera pazīstamajā grāmatā «Into Thin Air» («Retinātā gaisā»).

Kopš Everestā 1953.gadā pirmo reizi uzkāpa Edmunds Hilarijs un Tencings Norgejs, pasaules augstākā kalna nogāzēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu