Translēs JRT iestudējuma «Mans nabaga Marats» pēdējo izrādi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

30. decembrī, plkst. 21:15 Latvijas Televīzija skatītājiem dāvās unikālu iespēju - translācijā no Jaunā Rīgas teātra noskatīties iestudējuma «Mans nabaga Marats» pēdējo izrādi.

Režisora Alvja Hermaņa iestudētā luga, kas pamatoti tiek uzskatīta par vienu no Jaunā Rīgas teātra zelta fonda izrādēm, dzīvi uz šī teātra skatuves sāka pirms 15 gadiem. Kā izrādei iespējams tik garš skatuves mūžs? Pirmkārt, tāpēc, ka tas ir vienkāršs un ļoti cilvēcīgs mīlas trijstūra stāsts: divi puiši un meitene apstākļu sagadīšanās dēļ satiekas grūstošas mājas vienā no nedaudzajām drošības saliņām - Marata dzīvoklī. No šīs piespiedu tikšanās izaug draudzība un mīlestība... Kurš īstais? Atbilde uz šo jautājumu tiek meklēta 20 gadu garumā: no 1942. gada Ļeņingradas blokādes ziemas līdz pat 1960. gadu pacilājošajai atmosfērai.

Otrkārt, izrāde nozīmē pārdomas par laiku un cilvēku cerībām, kas saistītas ar to. Tā ir izrāde par mīlestību, par jaunības ideāliem, par alkām pēc sapratnes, par sapņiem un realitāti. Tā runāt var tikai viens no niansētākajiem padomju laika dramaturgiem – Aleksejs Arbuzovs.

Treškārt, luga dod lielisku iespēju gan iekšējai, gan ārējai aktieru pārtapšanai.

Ar šo izrādi auguši un veidojušies arī šodienas Jaunā Rīgas teātra vadošie, skatītāju iemīļotie un novērtētie aktieri: Baiba Broka, Andris Keišs un Vilis Daudziņš. Šobrīd viņi, tāpat kā viņu varoņi, sasnieguši briedumu.

LTV1 sniedz lielisku iespēju noskatīties leģendāro izrādi, kuras darbība norit īsi pirms Jaunā gada, kad pārdomājam izdarīto un domājam par nākotni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu