Trīs ēdamlietas pret pavasara nogurumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Lai gan lielu daļu asu un pikantu garšvielu vairāk mēdz lietot ziemā, ir dažas tādas pārbaudītas vērtības, kas vēl jo efektīvāk darbojas brīžos, kad nepieciešams kāds pamatīgs stimuls sevis atdzīvināšanai no ziemas miega un miera. Izmantojot dažādas garšvielu kombinācijas un atsevišķus brīnumlīdzekļus, iespējams uzturēt sevi formā un enerģizēt cilvēka organismu spēka izsīkuma periodos.

Pirmais to klāstā ir ingvers, ko mēdz dēvēt arī par universālo medikamentu gandrīz vai visiem dzīves gadījumiem. Taču pavasarī tas ir viens no pirmajiem līdzekļiem pret nogurumu, eksistences apnikumu un apātiju visās jomās un jo sevišķi – seksuālajā. Labākais ir tas, ka darbošanās ar ingveru neprasa nekādu piepūli.

Protams, tie, kuriem patīk ilgi un pamatīgi rosīties virtuvē, var izvēlēties sarežģītāku pieeju un vārīt ingvera zupas, sautēt dārzeņus un gaļu ar ingveru vai arī ražot ingvera salātus vienu pēc otra.

Tomēr vienkāršāks variants ir ingvera tēja, ko mēdz dēvēt arī par laimes tēju. Sagriež sakni plānās šķēlītēs vai arī sakapā (kā nu kuram labāk patīk), aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties atbilstoši vēlamajai asuma pakāpei un dzer saldinātu ar medu vai vaniļas cukuru. Interesantu krāsu un pikantumu var iegūt, ja tējai pievieno arī kādu šķēlīti kurkumas saknes vai kādu pustējkaroti maltas kurkumas. Agrākos laikos šāda tēja tikusi rekomendēta tām sievietēm, kurām gandrīz vienmēr un visur salst.

Otrs pavasara mundruma stimulēšanas līdzeklis virtuvē ir čilī pipari visādos veidos. Tiem, kas vēl nav īsti draugos ar šo aso un ļoti aso radījumu, ieteicams sākt pieradināšanu ar pavisam mazām devām – pie zupām, gaļas ēdieniem, sautējumiem, salātiem, dzērieniem (it sevišķi labi garšo kafi ja vai kakao ar maltiem čilī pipariem) – turpināt ar aizvien lielāku porciju tā, lai, protams, neapdedzina gļotādu vai nerada nepatīkamas izjūtas kuņģī.

Taču, kad čilī ir pieradināts vai arī otrādi – organisms ir pieradināts, tad var sākt mērķtiecīgu ikdienas čilī devas baudīšanu gan tējā, gan uz grauzdētas maizītes, gan vienkāršā jogurta mērcītē. Starp citu, Austrijā ir iecienīts čilī dzēriens nākamajā rītā pēc pamatīgākas alkohola lietošanas: 1 glāzei tomātu sulas pievieno pustējkaroti olīveļļas, 1 ēdk. citrona sulas, 1 ēdamkaroti kādas pikantas, bet ne pārāk asas piparu mērces, 1 olas dzeltenumu, pustējkaroti maltu čilī piparu, sāli un visu rūpīgi sakuļ. Dzer pēc iespējas aukstāku.

Trešais tā dēvētais lieliskais uzmundrinātājs un tajā pašā laikā mierinātājs ir koriandrs. Mēdz sacīt, ka tas ir lielākais ienaidnieks trim ne visai labām lietām: stresam, pavasara depresijai un bailēm, kā arī bezmiegam. Vai tie baidās no savdabīgā blakšu aromāta, kas piemīt zaļajām koriandra lapiņām, vai arī no pavisam citas smaržas ēteriskajām eļļām, kas slēpjas apaļajās sēkliņās, tas vēl nav pilnīgi droši noskaidrots, taču ir zināms fakts, ka regulāras un paprāvas koriandra devas diezgan jūtami uzlabo atmiņu un pat rada tādu kā eiforiju.

Ja ir slinkums pašam ņemties un malt vai saberzt miezerī sēkliņas (kas lieliski noder apgrauzdēšanai uz pannas, jo izdalās smarža, kas nomierina, aizgaiņā skumjas un pat samazina galvassāpes) tējai, tad vienkāršākais risinājums ir iegādāties koriandra ēterisko eļļu un pa pilienam pievienot ūdenim, zem kura dedzina svecīti. Ar eļļu var ieziest elkoņa locītavas vai plaukstas, mazliet atšķaidīt piemērotā šķidrumā un pievienot vannas ūdenim.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu