Trīs zelta likumi, lai bērns ziemā neslimotu (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: josephdevon, CC BY-SA 2.0

Lai pasargātu savu bērnu no dažādām saslimšanām ziemas sezonā, vecākiem būtu jāievēro trīs zelta likumi - jānodrošina, lai viņu atvase pietiekami daudz uzturētos svaigā gaisā, saņemtu pilnvērtīgu uzturu un ievērotu pareizu dienas režīmu, norāda speciālisti.

«Šādu pasākumu kopums kalpos kā aizsargmūris pret dažādiem vīrusiem. Svarīga ir arī atbilstoša sagatavošanās rudenim un ziemai. Ja vasarā bērns būs norūdījies, tad, visticamāk, vēsos un aukstos gada mēnešus viņš pārdzīvos bez veselības problēmām, » sacīja «Veselības centrs 4» ģimenes ārste Dana Misiņa.

Lai mazais iespējami retāk slimotu, profilaktiski noderēs vecais labais ķiploks - to var pievienot ēdienam, izlikt mājās sagrieztā veidā vai pat izveidot bērniņam ķiploku krelles. Ķiploka sastāvā esošie fitoncīdi neļauj vīrusiem vairoties un mazina to koncentrāciju, viņa atgādināja.

Kā veselīgu našķi bērniem ārste iesaka dzērvenes, kas sagatavotas ar cukuru vai medu. Rītos vai vakaros ir vēlams izvēdināt telpu, kur mazais guļ, radot īslaicīgu caurvēju, taču pats galvenais, lai ilgtermiņā bērns mazāk slimotu, ir radīt apkārtni bez dūmiem.

«Vecākiem ir jānodrošina, lai bērnu klātbūtnē viņi paši un neviens cits nesmēķētu. Tas būs vērtīgs ieguldījums visas ģimenes veselībā,» pauda Misiņa.

Vecāki un vecvecāki nereti grēko, jo ziemā saģērbj bērnu pārāk silti - taču jāatceras, ka mazais cilvēks ir ļoti kustīgs, tāpēc pārmērīgas tuntuļošanas dēļ notiek strauja sasvīšana un atdzišana, kas veicina saslimšanu.

Ja bērnam tomēr novērojami pirmie saaukstēšanās simptomi, nevajadzētu uzreiz lietot antibiotikas vai citas stipras zāles. Vispirms būtu jādzer daudz šķidruma un jālieto zāļu tējas, piemēram, liepziedu, kumelīšu vai pelašķu tējas, kopā ar medu un citronu. Noder arī pēdu sildīšana siltā ūdenī vai ieziešana ar kādu bērniem paredzētu sildošu ziedi.

Ja izmantojot mājās pieejamos līdzekļus, slimības simptomi nepāriet un bērnam paaugstinās temperatūra, jāvēršas pie ģimenes ārsta vai pediatra, lai veiktu izmeklēšanu un izvēlētos piemērotākos ārstniecības līdzekļus.

Aptieku tīkla «EUROAPTIEKA» pārstāve Jeļena Žuravļova piekrīt Slimību profilakses un kontroles centra atzinumam, ka bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam iekļaujas grupā, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

«Bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem, tāpēc viņiem profilakses nolūkā būtu svarīgi saņemt pretgripas poti,» iesaka speciāliste.

Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs «Latvijas Infektoloģijas centrs» trešdien, 11.decembrī, apstiprināja pirmo saslimšanas gadījumu ar gripu. Pēc epidemiologu prognozēm, Latvijā plašāka gripas izplatība gaidāma nākamā gada janvāra otrajā pusē, tādēļ iedzīvotājiem, sevišķi bērniem, vajadzētu pret šo slimību vakcinēties vai veikt pasākumus imunitātes stiprināšanai, mudināja Jeļena Žuravļova.

Slimību profilakses un kontroles centra dati jaunākie dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā augstākā saslimstība reģistrēta bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem (5442,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) un vecuma grupā no pieciem līdz 14 gadiem (2736,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju), informēja Kārlis Bikšus, «Public ID Group» Projektu vadītājs.

Kas jāielāgo, lai bērns nesaslimtu:

1. bieži vēdiniet telpas, jo svaigs gaiss iznīcina vīrusus;

2. veiciniet bērna aktivitātes svaigā gaisā;

3. nodrošiniet bērnam daudzveidīgu uzturu, atpūtu un pareizu dienas režīmu;

4. ģērbiet bērnu atbilstoši konkrētās dienas laika apstākļiem;

5. pārliecinieties, vai bērns ievēro higiēnas normas (piemēram, mazgā rokas pēc sabiedriskas vietas apmeklējuma vai pirms ēšanas);

6. centieties ierobežot bērna uzturēšanos sabiedriskās vietās;

7.nesmēķējiet un neļaujiet citiem smēķēt bērna tuvumā.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu