Trūcīgajiem pienāksies kilograms putraimu reizi divos mēnešos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trūcīgajiem iedzīvotājiem pienāksies kilograms putraimu reizi divos mēnešos, paredz pirmdien valdības sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām».

Jau ziņots, ka šogad trūcīgajiem Latvijas iedzīvotājiem vēl nav izdalīts neviens kilograms putraimu. Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsludinātā atklātā konkursa «Par putraimu piegādi labdarības organizācijām izdalīšanai trūcīgajām personām» iepirkuma procedūra gada sākumā noslēdzās bez rezultātiem, jo nepieteicās neviens pretendents.

Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimniecības departamenta direktora vietniece Iveta Ozoliņa skaidroja, ka galvenais iemesls, kāpēc pirmajā reizē ražotāji nepieteicās putraimu piegādei, - strauji paaugstinājās pārtikas cenas ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Viņa arī norādīja, ka katras dalībvalsts kompetencē ir putraimu dalīšanas organizēšana par Eiropas Komisijas programmas finansējumu vistrūcīgāko personu atbalstam.

Aprīļa sākumā LAD izsludināja atkārtotu konkursu par putraimu piegādi labdarības organizācijām izdalīšanai trūcīgajām personām. Maksimālais piegādājamais putraimu daudzums ir 235,89 tonnas par paredzamo vērtību 102 674 lati. Pretendentiem piedāvājumi jāiesniedz līdz šī gada 26.maijam plkst.14.

Šogad trūcīgajiem budžetā plānots 198 vietās piegādāt 445 380 tonnas putraimu par kopējo summu 102 674 lati. Tagad šo putraimu daudzumu sadalīs nevis uz 12 mēnešiem, bet tikai sešiem mēnešiem. Vidēji viens kilograms izmaksās 40 santīmus.

Pagājušā gada nogalē valdība pieņēma grozījumus kārtībā, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām.

Tie paredzēja, ka ikviena trūcīgā persona varēs saņemt vienu kilogramu putraimu mēnesī. Noteikumos paredzēto normu izpildi nodrošinās Lauku atbalsta dienests.

Putraimus bija paredzēts izdalīt ar labdarības organizāciju starpniecību, un šogad programmā bija gatava piedalīties biedrība Latvijas Sarkanais Krusts, līdz ar to programmas realizācija notiks plašāk nekā iepriekš, jo organizācijas filiāles atrodas lielākajā daļā Latvijas rajonu.

Pagājušajā gadā Latvijā trūcīgajām personām izdalīja 42 852 kilogramus putraimu 29 piegādes vietās Latvijā - trīs piegādes vietās Ventspilī un Ventspils rajonā, pa vienai piegādes vietai Rīgā un Viļānos un 24 piegādes vietās Jēkabpils rajonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu