Tu ievēro veselīgu dzīvesveidu? Iespējams, esi garīgi slims

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīves veidam. Viņi pilnībā atsakās no miltu izstrādājumiem, sviesta, rauga, alkohola un kofeīna. Neskatoties uz pārāk lielo veselīgumu, šādi cilvēki neizskatās laimīgi. Eksperti to sauc par ortoreksiju.

Īpaši izteikti veselīgu dzīvesveidu ievēro strādājošas trīsdesmitgadnieces, kuras dzīvo vienas, raksta dailymail.co.uk.

Pirmoreiz par ortoreksiju sāka runāt 1997. gadā doktors Stīvens Bratmens. Viņš par ortoreksiju rakstīja tā: tā ir maniakāla ieciklēšanās uz veselīgu pārtiku. Rezultātā cilvēks cieš no nepilnīga uztura, izsalkuma sajūtas, depresijas un dažādām hroniskām kaitēm.

Ar šādu kaiti sirgst daudzas slavenības - stingra diēta un regulārs sporta kluba apmeklējums.

Lūsija Džonsa no Britu diētas asociācijas problēmā vaino tieši slavenības, jo viņu piemēram seko daudzi cilvēki. Ortoreksiju ir daudz grūtāk diagnosticēt nekā anoreksiju vai bulīmiju. Ortoreksijas gadījumā var sākties kaulu saslimšanas, sirds lēkmes, insults vai diabēts.

Ortoreksijas slimnieki ēd tikai «tīrus» produktus - bez piedevām, bez gaļas, mērcēm, sāls. Viņi apgalvo, ka var dabūt sliktu dūšu tikai paskatoties uz ceptu vistu. Šos cilvēkus nebaida ne kaulu problēmas, ne nemitīgais nogurums, ne menstruālā cikla traucējumi.

Ortoreksijas slimniecēm arī grūtniecība ir liela problēma, jo nevarēs apmeklēt sporta nodarbības. Pērdzīvojot par nenotikušo sporta nodarbību, organisms pastiprināti izdala endorfīnus un adrenalīnu, tas noved pie aizkaitināmības un agresijas. Bet doma, ka svars pieaugs kaut par pāris kilogramiem vien jau ir traģēdija. Jo vairāk svara ortoreksijas slimnieks zaudē, jo laimīgāks jūtās.

Vai arī jūs esat viena/s no tiem, kas nezina kā garšo čipsi, saldējums, sviests, sāls, cukurs, maize?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu