Tūkstošiem amerikāņu paraksta petīcijas par savu štatu izstāšanos no ASV (38)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pēc Baraka Obamas pārvēlēšanas ASV prezidenta amatā vairāk nekā 100 tūkstoši amerikāņu parakstījuši petīcijas par savu štatu izstāšanos no Savienotajām Valstīm.

Petīcijas ievietotas Baltā nama tīmekļa vietnē sadaļā «Mēs, tauta», kur jebkurš interesents var ievietot savu lūgumu, vai arī pievienoties kādai tur jau publicētai petīcijai.

Patlaban lūgumrakstus iesnieguši 20 štatu iedzīvotāju.

Vairumā lūgumu ir tikai dažas rindiņas. Tā Tenesī štata petīcijā, kuru parakstījuši 8000 cilvēku, teikts: «Lūdzam miermīlīgi piešķirt Tenesī štatam tiesības izstāties no ASV sastāva un izveidot sev jaunu valdību.»

Parakstu skaita ziņā līdere patlaban ir Teksasa.

Šī pavalsts jau sasniegusi 25 000 parakstu slieksni, kad Baltajam namam jau ir jāsniedz oficiāla atbilde uz petīciju.

Teksasieši cita starpā sūdzas par cilvēktiesību «kliedzošiem pārkāpumiem». Piemēram, štata iedzīvotāji ir neapmierināti, ka pasažierus lidostās pārbauda Transporta drošības pārvaldes līdzstrādnieki.

Vairums petīciju saņemts no tiem štatiem, kuros prezidenta vēlēšanās uzvarēja republikānis Mits Romnijs, kas valstī kopumā vēlēšanās zaudēja.

Tomēr lūgumi saņemti arī no pavalstīm, kas vēlēšanās atbalstīja Obamu.

Pēdējo reizi vairāki štati no ASV izstājās 1860. un 1861.gadā pēc Ābrama Linkolna ievēlēšanas prezidenta amatā. Drīz pēc tam sākās ASV pilsoņkarš.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu