Turaida īpaši skolēniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Turaidas muzejrezervāts aicina skolēnus un skolotājus septembra un oktobra mēnesī, kopīgi izmantojot ekskursiju dienas, iepazīt vēsturi aizraujošā veidā, izspēlējot kādu no muzejrezervāta izglītojošajām programmām, kas ir neparastas un dažādas kā rudens lapas Gaujas senlejā, portālu «Apollo» informēja Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Krājuma un izglītojošā darba daļas vadītāja.

Programma «UZVĀRDU DOŠANA VIDZEMĒ» patiks skolēniem, kam interesē sava uzvārda izcelšanās, latviešu tautas uzvārdu rašanās vēsture un būs vēlme noskaidrot, kā ļaudis atpazina pirms uzvārdu došanas. Programmas apmeklētāji kopīgi veidos klases uzvārdu ciltskoku un izspēlēs teatrālu spēli «Muižkungs dala uzvārdus», ietērpjoties barona, lielkundzes, rakstveža vai zemnieku drānās. Programma tiks izspēlēta muižas smēdes ēkā. Mērķauditorija: 4.-12.klase.

Programma «CIEMOS PIE TURAIDAS FOGTA» vilinās zinātkārus skolēnus, kam aizraujoša šķiet lomu spēle un ietērpšanās stilizētās viduslaiku drānās. Turaidas pārvaldnieks fogts visus ielūgs pie sevis, lai ikviens iegūtu zināšanas par Latvijas vēsturi un iedzīvotāju dalījumu kārtās 14.-16.gadsimtā. Fogta viesi, pils rakstvedim palīdzot, apgūs seno viduslejas vācu alfabētu, rakstīs uz vaskotām tāfelītēm un sagatavos īpašu vēstuli līdzņemšanai, ko Turaidas fogts apstiprinās ar zīmogu un parakstu. Programma tiks izspēlēta Turaidas pils Ziemeļu tornī. Mērķauditorija: 4.-12.klase.

Orientēšanās spēle «TŪKSTOŠGADU STĀSTS» būs aizraujoša aktīviem, sportiskiem , azartiskiem un sacensību garu alkstošiem skolēniem. Meklējot kartē norādītus Turaidas muzejrezervāta objektus un priekšmetus, spēles gaitā dalībnieki iepazīs ekspozīcijās izvietotos senos priekšmetus un piedzīvos dažādus pārbaudījumus Turaidas pilī un Dainu kalnā, kā arī uzzinās leģendu par Turaidas Rozi. Mērķauditorija: 4.-12.klase.

Programma «IENĀC TAUTASDZIESMU PASAULĒ» aicina jaunāko klašu audzēkņus caur bagāto tautasdziesmu pasauli mācīties mūsu senču dzīves gudrības, iepazīstot Dainu kalnu, kur izvietotas tēlnieka Induļa Rankas veidotās akmens skulptūras. Programmas laikā notiks arī mīklu minēšanas sacensības, rotaļas un tautasdziesmu dziedāšana. Skolēni saņems dāvaniņas - īpašas uzdevumu burtnīcas. Mērķauditorija: 1.-6.klase.

Programmā «NO KĀ BŪVĒTA TURAIDAS PILS?» rosīgiem un praktiski darboties gribošiem skolēniem būs iespēja pašiem gatavot ķieģeļus, kādi atrodami arī Turaidas pils sienās. Programmas laikā dalībnieki mīcīs mālus, speciālās ķellēs veidos ķieģeļus, iepazīs īpašuma zīmes un izzinās savdabīgo Turaidas pils celtniecības tehniku. Programma notiks brīvā dabā. Mērķauditorija: 1.-9.klase.

izglitojosaisdarbs.tmr@apollo.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu