Turpina pieaugt iedzīvotāju atbalsts eiro ieviešanai (82)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Images_of_Money, CC BY-SA 2.0

Kopš jūlija paziņojuma par eiro ieviešanu Latvijā, iedzīvotāju vidū turpina stabili pieaugt atbalsts eiro ieviešanai – šā gada novembrī 45% Latvijas iedzīvotāju bija pozitīva attieksme pret pāreju no lata uz eiro, liecina pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja.

Eiro atbalstītāju skaits novembrī pieaudzis par astoņiem procentpunktiem, salīdzinot ar jūliju, un par četriem procentpunktiem, salīdzinot ar oktobri.

Novembrī pret pāreju uz eiro Latvijā pozitīvi noskaņoti kopumā bija 45% iedzīvotāju, to skaitā 41% iedzīvotāju bija «drīzāk pozitīva» un 4% - «ļoti pozitīva» attieksme. Pozitīvā attieksme pret pāreju uz eiro biežāk raksturīga jauniešiem 15-24 gadu vecumā, iedzīvotājiem ar augstāko izglītību, ar augstiem ienākumiem (vairāk nekā 300 latiem uz cilvēku ģimenē), uzņēmumu vadītājiem, vadošajiem darbiniekiem un vadošajiem speciālistiem.

Negatīva attieksme pret eiro ieviešanu bija 52% iedzīvotāju, to skaitā 33% bija «drīzāk negatīva» un 19% - «ļoti negatīva» attieksme. Negatīvi noskaņoti pret pāreju uz eiro biežāk ir cilvēki 65-74 gadu vecumā, iedzīvotāji ar pamata izglītību, ar zemiem ienākumiem (līdz 150 latiem uz cilvēku ģimenē), attiecīgi biežāk tie ir pensionāri un bezdarbnieki, kā arī Latgales reģiona iedzīvotāji.

TNS finanšu nozares pētījumu eksperte Ilva Pudule norāda, ka kopš jūlija novērotais eiro ieviešanas atbalsta pieaugums par astoņiem procentpunktiem ir uzskatāms par būtisku uzlabojumu sabiedriskajā domā.

Arī pēdējā mēneša laikā novērotais attieksmes uzlabojums ir būtisks, turklāt attieksmes uzlabošanās tendences ir novērojamas arī tādās pret eiro ieviešanu kritiskajās grupās kā gados vecāki cilvēki 65-74 gadu vecumā un iedzīvotāji ar pamatizglītību.

Vienlaikus ar attieksmes uzlabošanos pieaug arī iedzīvotāju informētība par pareizo lata maiņas kursu pret eiro. Ja šā gada septembrī caurmērā trešdaļa iedzīvotāju (35%) spēja bez priekšā teikšanas paši nosaukt pareizo maiņas kursu, tad novembrī jau vairāk nekā puse iedzīvotāju (54%) varēja bez uzvedināšanas nosaukt šo kursu. Kopumā labāk informēti bija Rīgā dzīvojošie, iedzīvotāji ar augstāko izglītību, ar augstākiem ienākumiem, kā arī uzņēmumu vadītāji, vadošie darbinieki un speciālisti.

«Tendenci pieaugt eiro atbalstītāju un par eiro maiņas kursu labi informēto Latvijas iedzīvotāju īpatsvaram var skaidrot ar plaši izvērsto komunikāciju masu medijos – cilvēki, kam tas ir aktuāli, to ir uztvēruši. Tomēr ir vēl nozīmīga daļa Latvijas iedzīvotāju, kuriem šiem jautājumiem arī būtu bijis jābūt aktuāliem, taču viņus šī informācijas plūsma vai nu nav sasniegusi, vai viņi to nav sapratuši. Visdrīzāk, ka pēdējā laikā uz mājsaimniecībām izsūtītie individuālie informatīvie sūtījumi par eiro ieviešanu veicinās arī šo iedzīvotāju iesaisti eiro ieviešanas procesā,» komentē Pudule.

Komentāri (82)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu