Turpinās putnu masveida mirstība uz Vairoga pārvada (72)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: putnidaba.lv

2012. gada novembrī masu medijos tika izplatīta informācija, ka uz Vairoga pārvada (tagad Gustava Zemgala gatve) Rīgā putni masveidā ietriecas nesen uzbūvētā tilta stiklotajās sienās, jo izvēlēta putnu atbiedēšanas metode – plēsīgo putnu attēli uz sienām – nedeva vēlamo rezultātu (Dabasdati.lv). Kā fotogrāfijās fiksējuši žurnāla «Putni dabā» darbinieki - putnu masveida bojaēja uz pārvada turpinās.

Neskatoties uz Rīgas domes piešķirto finansējumu šīs problēmas risināšanai, gada laikā nekas netika izdarīts, lai mazinātu putnu bojāejas apmērus un putni turpina masveidā iet bojā mokošā nāvē ietriecoties stiklos.

Šogad (2013. gada 2. un 25. jūlijā, un 05. augustā) apsekojot Gustava Zemgala gatves Vairoga pārvada posmus (gan uz, gan zem tilta), kuri iet cauri priežu mežu pie Gaujas ielas un Varoņu ielas, kopā tika atrasti 46 putnu līķi no 18 sugām, kuri nositušies pret stikla sienām: dižraibais dzenis (15 īpatņi), melnais meža strazds (5), lauku zvirbulis (4), pelēkais mušķērājs (3), melnais mušķērājs (2), dziedātājstrazds (2), lielā zīlīte (2), zilzīlīte (2), žubīte (2), brūnspārnu ķauķis (1), dārza ķauķis (1), iedzeltenais ķauķis (1), sarkanrīklīte (1), lakstīgala (1), peļkājīte (1), cekulzīlīte (1), ķivulis (1) un dadzītis (1).

Jāatzīmē, ka spriežot pēc putnu stāvokļa atrašanas brīdī, tie pārsvarā bija gājuši bojā īsi pirms to atrašanas, kas ļauj secināt, ka laika gaitā daudzus bojā gājušos putnus apēd vai aiznes no vietas plēsīgie dzīvnieki, tajā skaitā vietējie kaķi un suņi. Tāpēc, šajās trijās uzskaitēs atrastie putni bija tikai neliela daļa no tiem simtiem putnu, kuri gājuši bojā šovasar. Ņemot vērā apstākli, ka drīzumā sāksies īstā putnu migrācija, kad Rīgu šķērsos miljoniem migrantu, ir pamats uzskatīt, ka abos minētājos tilta posmos ar stiklotajiem sienām varētu ietriekties un aiziet bojā tūkstošiem migrējošo putnu.

Tāpēc, nepieciešams steidzīgi un praktiski risināt šo problēmu, aplīmējot stiklotas sienas ar necaurspīdīgu vai krāsainu plēvi, lai mazinātu putnu mokošo bojāeju ietriecoties stiklos lidojumā, gan tilta ārpusē, gan iekšpusē. Līdzīgu praksi nepieciešams ieviest arī Dienvidu tilta jaunajā posmā, kas iet gar mežu un Daugavas malu, jo arī gar Daugavu iet intensīvs putnu migrācijas ceļš.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu