Turpmāk datus par saviem īpašumiem bez maksas varēs skatīt arī juridiskas personas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Turpmāk informāciju par saviem nekustamajiem īpašumiem, to sastāvu, platībām, kadastrālajām vērtībām, kā arī virkni citu datu bez maksas ir iespējams uzzināt arī juridiskajām personām, izmantojot e-pakalpojumu «Mani dati kadastrā», paredz Valsts zemes dienesta un SIA «ZZ Dats» noslēgtais līgums, portālu «Apollo» informēja Vita Jekimova, SIA «ZZ Dats» mārketinga speciāliste. 

www.epakalpojumi.lv

«Iespēja bez maksas pārbaudīt datus juridiskām personām par saviem īpašumiem ir lieliska iespēja pārliecināties, ka visa Kadastra reģistrā uzkrātā informācija atbilst faktiskajai situācijai dabā un arī kadastrālā vērtība tiks aprēķināta pareizi. Izvērtējot šogad saņemtās sūdzības par kadastrālo vērtību, konstatēts, ka daļa no tām bija pamatotas. Neatbilstības bija radušās neprecīzu datu dēļ, un līdz gada beigām, kad tiks aprēķināta jaunā kadastrālā vērtība, īpašnieks datus vēl var paspēt aktualizēt. Tāpat uzņēmēji varēs konstatēt, vai viņu īpašumu sastāvā nav arī kādas dabā vairs neeksistējošas palīgēkas, kuras Valsts zemes dienests, pamatojoties uz būvvaldes izdotu izziņu, līdz 1.oktobrim no Kadastra reģistra dzēsīs bez maksas», norāda Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga. 

Līdz šim šis e-pakalpojums tika piedāvāts tikai fiziskām personām, taču tagad arī uzņēmumu paraksta tiesīgā persona var autorizēties portālā, izmantojot elektronisko parakstu vai interneta bankas pieejas datus. Pēc autorizācijas lietotājs var autorizēt arī citas personas pieejai uzņēmuma datiem, piemēram, grāmatvežus. Tā kā tehniski nav iespējams autorizēt tās juridiskās personas, kurām paraksttiesīgā persona drīkst pārstāvēt uzņēmumu tikai kopā ar citu paraksttiesīgo personu, šādiem uzņēmumiem datu piekļuvei ir nepieciešams noslēgt līgumu ar SIA «ZZ Dats», kas ir portāla www.epakalpojumi.lv uzturētājs. 

Ierobežotu datu daudzumu par jebkuru īpašumu bez maksas iespējams aplūkot arī Valsts zemes dienesta datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv, tāpat šajā portālā ir iespējams apskatīt nākamajam gadam prognozētās kadastrālās vērtības par ikkatru īpašumu (maksas pakalpojums). 

Jāatzīmē, ka patlaban saskaņā ar nesenajiem grozījumiem Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā jebkurš no kopīpašniekiem bez pārējo piekrišanas var pirmreizēji reģistrēt būvi Kadastra informācijas sistēmā, kā arī aktualizēt datus par nekustamā  īpašuma nosaukumu, lietošanas mērķi, kadastra objekta adresi, apgrūtinājumu, zemes, būves un telpu grupas lietošanas veidu, būves tipu un fizisko nolietojumu, kā arī kadastra objekta datus, kas norādīti aktā par būves pieņemšanu ekspluatācijā. Tiesa, visu kopīpašnieku piekrišana vēl joprojām nepieciešama, būvi sadalot, apvienojot vai dzēšot ierakstu par būvi no Kadastra reģistra. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu