TV3 un LNT turpmāk būs skatāmi tikai par maksu (784)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: espensorvik, CC BY-SA 2.0

Kompānija MTG ir pieņēmusi lēmumu mainīt kanālu TV3 un LNT juridisko statusu, un no 2014. gada 1.janvāra savus kanālus raidīs tikai maksas platformās, portālu «Apollo» informēja kompānijas pārstāve Marta Zandersone.

Tiek lēsts, ka tas ļaus oriģinālsatura īpatsvaru kanālos TV3 un LNT palielināt par aptuveni trešdaļu.

«Mēs uzskatām, ka šīs izmaiņas nāks par labu skatītājiem, jo mēs varēsim vairāk līdzekļu ieguldīt Latvijā ražota satura izveidē. Turklāt televīzijas darbību būtiski ietekmē skatītāju paradumi un jaunākās tehnoloģiju tendences, kas liek mums skeptiski raudzīties uz piecu gadu ilga līguma slēgšanu par bezmaksas apraidi,» norāda MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena:

Šīs izmaiņas skars 6 līdz 7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē. Kompānija aicina visus, kurus skars šīs izmaiņas, jau šobrīd sākt izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīzijas maksas paketi, lai, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, varētu turpināt skatīties iemīļotākās kanālu TV3 un LNT pārraides, raidījumus, seriālus un šovus.

«Mēs veicam šīs izmaiņas skatītāju labā, pieņemt lēmumu mūs pamudinājusi nestabilā situācija nozarē pēdējo gadu laikā. Lēnā reklāmas tirgus atgūšanās pēc ekonomiskās krīzes 2008.gadā, stingrāki noteikumi politiskās reklāmas jomā, sabiedrisko mediju finansēšana no valsts līdzekļiem un to dalība reklāmas tirgū, ir daži no iemesliem. Mainot juridisko statusu kanāliem TV3 un LNT, mēs varēsim strādāt prognozējamākos apstākļos. Tas būs ieguvums gan mums, gan arī skatītājiem,» saka Zūzena.

Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Gints Grūbe aģentūrai LETA norādījis, ka jautājums par TV3 un LNT aiziešanu no bezmaksas apraides ir jārisina visaugstākajā līmenī.

Viņš skaidroja, ka šis lēmums skars būtisku skatītāju daļu, kurai nacionālais saturs nebūs pieejams.

Tas arī atstās būtiskas sekas uz sabiedrisko televīziju, jo līdz šim apraides izmaksas dalījās uz visiem kanāliem, bet, atstājot apraides izmaksas tikai uz vienu Latvijas televīziju, cietīs arī sabiedriskās televīzijas saturs.

Iespējams, tas varētu apdraudēt arī sabiedriskā pasūtījuma izpildi.

Savukārt NEPLP locekle Aija Dulevska mikroblogošanas vietnē «Twitter» norāda: «LNT TV3 aiziešana no bezmaksas apraides ir valsts ieilgušās neesošās mediju politikas rezultāts.»

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» atzīmē Konkurences padomes (KP) pārstāve Inita Kabanova, tad KP pērn kā viens no būtiskajiem LNT un TV3 apvienošanās nosacījumiem, ka abiem kanāliem ir jāpaliek bezmaksas apraidē, bija terminēts līdz šī gada 31.decembrim. Tādējādi MTG lēmums aiziet no bezmaksas apraides nepārkāpj šo nosacījumu.

Kā ziņots, KP pērn maijā pieņēma lēmumu atļaut «MTG» iegādāties LNT. Darījumam tika izvirzīti vairāki papildu noteikumi, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei. Vienlaikus, lai nepieļautu, ka tirgus un tā normatīvā regulējuma izmaiņu dēļ apvienošanās nodara būtisku kaitējumu tirgum un patērētājiem, KP patur tiesības līdz 2017.gada beigām likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot.

Ar KP lēmumu noteikts, ka apvienošanās gadījumā programmām TV3 un LNT jābūt pieejamām bezmaksas apraidē vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim, turklāt abām programmām jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, kā arī jāsaglabā ziņu raidījumu daudzums patlaban esošajā apjomā. Programmu redaktoriem amata aprakstā jābūt atsevišķi nostiprinātai redakcionālajai neatkarībai no mediju īpašnieka.

KP arī noteikusi, ka programmām LNT un TV3 vismaz 21% no raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu, Latvijā veidotu saturu.

<em>NEPLP izvirzījuši nosacījumus TV3 un LNT apvienošanās plāniem </em>

<em><strong> LNT pārņemšanas darījums atļauts ar stingriem nosacījumiem</strong></em>

Komentāri (784)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu