Ukrainā sāk kriminālizmeklēšanu par valsts varas sagrābšanas mēģinājumu (55)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas Drošības dienests (SBU) sācis izmeklēšanu sakarā ar «valsts varas sagrābšanas mēģinājumu», paziņojis dienesta galvenās pārvaldes vadītājs Maksims Ļenko.

SBU izmeklētāji sākuši krimināllietu pēc kratīšanas opozīcijas partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») Kijevas birojā. Kā apgalvo varasiestādes, esot atrasti materiāli, kuros aprakstīti plāni, kā pret protestētājiem jāpielieto spēks, kas izraisīšot plašu rezonansi un graus esošās varas autoritāti.

Krīze, kas patlaban tiek pieredzēta Ukrainā, ir smagākā kopš neatkarības pasludināšanas 1991.gadā.

Opozīcijas atbalstītāji turpina nocietināties protesta nometnē Kijevas Neatkarības laukumā - Maidanā -, neraugoties uz piekāpšanos no varas puses. Cita starpā Janukovičs trešdien pieņēma premjerministra Mikolas Azarova atkāpšanos.

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā. Pēdējo dienu sadursmēs dzīvību zaudējuši četri aktīvisti.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Likumsargi vairākkārt norādījuši, ka nekārtību gaitā uzdarbojas radikāļi.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Azarovs. Parlaments trešdien vakarā pieņēma likumu par protestētāju amnestiju, tiesa, ar nosacījumu, ka tiek atbrīvotas protestētāju ieņemtās administrācijas ēkas un ielas.

Opozīcija iestājas pret šo likumu, jo uzskata, ka cilvēki ir jāamnestē bez nosacījumu izvirzīšanas.

Cenšoties panākt krīzes noregulējumu, notikušas vairākas prezidenta un opozīcijas līderu sarunu kārtas.

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu