Ukrainā sākas pretterorisma operācija; Lavrovs jau brīdina Kijevu (530)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas drošības spēki svētdien sākuši pretterorisma operāciju Slavjanskā, Ukrainas austrumu daļā, kur prokrieviskie separātisti sagrābuši milicijas un drošības dienesta ēkas, pavēstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

«Piedalās vienības no visām valsts drošības spēku struktūrām. Lai Dievs ar mums!» savā lapā sociālajā tīklā «Facebook» pavēstīja ministrs.

Vēlāk ministrs paziņoja, ka separātisti atklājuši uguni pret drošības spēkiem.

Plašāka informācija pagaidām nav pieejama.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau sestdienas vakarā brīdinājis savu ASV kolēģi Džonu Keriju, ka četru pušu sarunas, kas plānotas nākamnedēļ Ženēvā, var nenotikt, ja Kijeva pielietos spēku pret valsts iedzīvotājiem.

LETA jau ziņoja, ka Ukrainas Doņeckas apgabalā bruņoti cilvēki sestdien sagrāba milicijas iecirkni un Drošības dienesta administratīvo ēku Slavjanskas pilsētā.

Ēkas Slavjanskā sagrāba bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos.

Vēlāk sestdien tika ieņemts arī milicijas iecirknis citā Doņeckas apgabala pilsētā Krasnijlimanā.

Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatījusi brīdinājumu, ka «bargi reaģēs uz mēģinājumiem destabilizēt situāciju», it īpaši valsts austrumos.

Savukārt Maskava sestdien brīdināja, ka jebkāda spēka pielietošana pret demonstrantiem Ukrainas austrumu daļā varētu apdraudēt gaidāmās sarunas.

Aktīvisti nedēļas sākumā sagrāba Doņeckas apgabala valsts administrāciju ēkas, paziņojot, ka grib sarīkot referendumu par pievienošanos Krievijai, līdzīgu tam, kāds tika sarīkots Krimā, kad to februāra beigās bija okupējusi Krievija.

Doņeckas separātisti pasludinājuši savu «tautas republiku» un aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iebrukt Ukrainas austrumos.

Ukrainas austrumu un dienvidu reģionos daudzi ar piesardzību raugās uz jaunajiem valsts līderiem, kas pie varas nākuši februāra revolūcijas rezultātā.

Tomēr demonstrācijas administrācijas ēkas ieņēmušo kaujinieku atbalstam pulcējušas vien nelielu cilvēku skaitu, turklāt socioloģiskās aptaujas liecina, ka reģiona iedzīvotāju vairākums nevēlas pievienošanu Krievijai.

Pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Komentāri (530)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu