Ukrainas eksprezidents: Arī Krievija no PSRS nav izstājusies gluži likumīgi (118)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Abraxas3d, CC BY-NC 2.0

Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenie izteikumi, ka Ukraina no PSRS nav izstājusies gluži likumīgi, var tikt attiecināti arī uz pašu Krieviju, uzskata Ukrainas pirmais prezidents Leonīds Kravčuks.

Atbilstoši Putina loģikai arī viņš pats ir ne visai likumīgās Krievijas ne visai likumīgs prezidents, izdevumam «Gordonua.com» sacīja eksprezidents.

Putins runā tikai to, kas viņam pašam ir izdevīgi, un pilnīgi nepievērš uzmanību tam, cik lielā mērā viņa teiktais atbilst starptautiskajiem dokumentiem, norādīja Kravčuks.

Putins attiecībā uz Ukrainu nācis klajā ar trim paziņojumiem, kurus var nosaukt par «abrakadabru», sacīja eksprezidents.

«Vispirms viņš sacīja, ka Krievija nav atbildīga par Budapeštas memorandu, jo Ukrainā ir atnākusi jauna vara. Ar to pašu viņš paziņoja, ka starptautiskās vienošanās tiek parakstītas tikai attiecībā uz konkrētiem cilvēkiem, bet, ja nāk kādi citi, tad Krievija šos līgumus nepildīs. Tie nav vienkārši paziņojumi, tādā veidā tiek grauta visa starptautisko attiecību sistēma, kuru princips ir parakstīto dokumentu pārmantojamība,» viņš norādīja.

1994.gadā, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

Neizpratni izraisa arī Putina paziņojums par to, ka 1954.gada akts par Krimas nodošanu Ukrainai nav bijis likumīgs.

«Tas tika parakstīts un pieņemts 100% leģitīmi. Bija KPFSR (Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas) Augstākās padomes lēmums par Krimas nodošanu, bija UPSR (Ukrainas Padomju Sociālistiskās Republikas) Augstākās padomes lēmums par to, ka Ukraina pieņem Krimu, beidzot, bija PSRS Augstākās padomes lēmums, kas šos aktus apstiprināja. Šaubu šeit nevar būt,» uzsvēra Kravčuks.

«Un tagad Putins nāk klajā ar trešo paziņojumu. Izrādās, Ukraina nav gluži likumīgi izstājusies no PSRS. Ja Krievijas prezidents saka «ne gluži likumīgi», tā ir abrakadabra. Atbilstoši šādai loģikai arī Krievija no PSRS izstājusies ne gluži likumīgi. Bet, ja iet tālāk, tad prezidents Putins ir ne visai likumīgās Krievijas ne visai likumīgs prezidents. Un ir jāatgriežas atpakaļ,» norādīja Kravčuks.

Komentāri (118)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu