Ukrainas valdība apstiprina plānu Ukrainas pilsoņu evakuācijai no Krimas (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas valdība apstiprinājusi plānu Ukrainas pilsoņu evakuācijai no Krimas, paziņojis valdības ministrs Ostaps Semeraks.

«Šodien tika pieņemts atbilstošs pasākumu plāns. Lēmumu pieņēma valdība un Nacionālās drošības un aizsardzības padome. Plāns paredz rīkojumus visām centrālās izpildvaras iestādēm sarīkot sagatavošanās posmu un izpildīt uzdevumus, kādi ir šodien,» preses konferencē pavēstīja Semeraks.

Viņš izteica cerību, ka process nebūs draudošs, taču Ukrainas varasiestādēm jāsagatavojas «atbilstošai reakcijai uz iespējamām migrācijas plūsmām».

Turklāt valdība risina dialogu ar vietējām pašvaldībām, kuras kopīgi ar Sociālās politikas ministriju izvieto Krimas iedzīvotājus, piebilda Semeraks.

Pirms tam trešdien Sociālās politikas ministrija pavēstīja, ka politiskās situācijas dēļ sākusies masveidīga Krimas iedzīvotāju pārcelšanās uz citiem Ukrainas reģioniem.

Ministrija pavēstīja, ka savā kontrolē pārņem šo pilsoņu nodrošināšanu ar visa veida valsts sociālo atbalstu viņu pagaidu uzturēšanās vietās.

Ministrija sagatavojusi informatīvo vēstuli iedzīvotājiem, kuri pametuši Krimu un Sevastopoles pilsētu. Tajā izklāstīts, kādi viņiem nepieciešami dokumenti un kur jāvēršas pēc valsts palīdzības.

Jau ziņots, ka Krievijas armijas okupētajā Krimā svētdien notika «referendums» par pievienošanos Krievijai.

Saskaņā ar promaskavisko varasiestāžu datiem par iekļaušanos Krievijas sastāvā nobalsojuši 96,77% referenduma dalībnieku.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Noslēgtais līgums paredz, ka līdz ar Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā visi Krimas un Sevastopoles teritorijā dzīvojošie Ukrainas pilsoņi un personas bez pilsonības tiek atzītas par Krievijas pilsoņiem. Viena mēneša laikā personas, kurām ir Ukrainas vai kāda cita pilsonība, var paziņot par savu vēlmi saglabāt šo pilsonību.

Teritorijā valsts valodas statuss tiks saglabāts krievu, ukraiņu un tatāru valodai.

Krimas un Sevastopoles reģiona robežas Krievijas teritorijā tiek noteiktas pašreizējo robežu atrašanās vietā, bet Krimas sauszemes robeža ar Ukrainu pasludināta par Krievijas Federācijas valsts robežu, teikts līgumā.

Līgums arī paredz 2015.gada septembrī sarīkot Krimā parlamenta vēlēšanas.

Krimā apgrozībā esošās Ukrainas grivnas plānots trīs mēnešu laikā nomainīt pret Krievijas rubļiem.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu