Ultravioletā radiācija ir augsta, jābūt piesardzīgiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ultravioletā radiācija ir augsta - tā sasniegusi sesto līmeni skalā no nulles līdz 11, un tas nozīmē, ka nepieciešama aizsardzība pret saules stariem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

LVĢMC ultravioletās radiācijas indeksu mēra Rucavā, kur tā maksimālā vērtība piektdien ap plkst.13 sasniedza 5,7. Tuvākajās dienās ultravioletā radiācija brīžiem vēl nedaudz paaugstināsies, ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas būs 320-350 Dobsona vienību, prognozē ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde.

Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar jutīgu ādu var iegūt apdegumus 20 minūšu laikā. Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt galvassegu un saulesbrilles.

Laikā no plkst.11 līdz plkst.15 nav vēlams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Mediķi atgādina, ka nelielai ultravioletās radiācijas devai ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Saules stariem iedarbojoties uz ādas pigmentiem, cilvēks iegūst vitamīnu D. Taču pārāk bieža un ilgstoša atrašanās tiešos saules staros laikā, kad ultravioletā radiācija ir augsta, vājina cilvēka imūno sistēmu un būtiski palielina risku saslimt ar ādas un acu slimībām, kā arī veicina ādas novecošanu.

Latvijā pēdējos gados trīskāršojusies mirstība no ādas vēža, un sauļošanās ir viens no galvenajiem ādas vēža rašanās iemesliem. Saskaņā ar Rīgas Austrumu slimnīcas sniegto informāciju pērn Latvijā reģistrēti 974 jauni saslimšanas gadījumi un 54 ādas vēža pacienti miruši.

Ultravioletās radiācijas indekss Latvijā parasti ir robežās no nulles līdz astoņi. Prognozēs tiek norādīta tā maksimālā vērtība, kas tiek sasniegta dienas vidū zem skaidrām debesīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu