Umberto Eko sola vairs nerakstīt romānus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Pasaulslavenais itāļu filozofs, viduslaiku kultūras speciālists un rakstnieks Umberto Eko intervijā ar amerikāņu literāro žurnālu «The Paris Review» atklāja, ka, visticamāk, vairs nerakstīs romānus.

«Katru reizi, kad es rakstu romānu, es vismaz divus gadus uzskatu, ka tas ir pēdējais. Jo romāns ir kā bērns. Tā dzemdēšanai vajadzīgi divi gadi. Par to ir jārūpējas. Tas sāk staigāt, tad runāt. Pēc diviem mēnešiem man būs astoņdesmit gadu. Iespējams, es vairs neuzrakstīšu vēl vienu romānu, tāpēc cilvēce būs drošībā,» pajokoja rakstnieks.

Sestais un šobrīd pēdējais romāns «Prāgas kapsēta» Itālijā iznāca pagājušā gada oktobrī. Izdevniecība «Bompiani» laida klajā 500 lapaspušu biezo grāmatu Itālijai milzīgā tirāžā - 200 000 eksemplāru. Šobrīd pārdoti jau vairāki miljoni grāmatas eksemplāru, un romāns ir pārdotāko grāmatu reitingu pirmajās vietās Itālijā, Spānijā, Brazīlijā, Meksikā un citās valstīs.

Romāna galvenais varonis, mizantrops un falsifikators Simone Simonini, vienlīdz stipri ienīst visas nacionalitātes, rases un reliģijas un sadarbojas ar pusi Eiropas slepeno dienestu. Sižetam attīstoties, viņš izgatavo vairākas viltotas grāmatas, kuru vidū ir arī reāli eksistējošie «Cionas gudro protokoli» un mazpazīstamās 19.gadsimta politiskās satīras «Monteskjē un Makjavelli dialogs ellē» plaģitātu.

Eko Simonini darbību salīdzinājis ar interneta mediju «WikiLeaks», kas gan kļuva slavens jau pēc grāmatas iznākšanas.

Uz jautājumu, vai rakstniekam šīs grāmatas rakstīšana sagādāja prieku, Eko atbildēja, ka šis darba tapšana bija nepatīkamāka kā citkārt. «Parasti man grāmatas rakstīšanas process ilgst sešus gadus. Šajos gados es vācu materiālu, rakstu, pārrakstu. Es atrodos tādā kā privātā pasaulē kopā ar saviem varoņiem. Es nezinu, kas notiks. Es to atklāju soli pa solim. Un es kļūstu bēdīgs, kad romāns ir pabeigts, jo vairs nav prieka, vairs nav pārsteigumu. Strādājot pie šī romāna, materiāls bija tik neglīts, ka es izjutu kaunu. Man bija jārada absolūti neglīts varonis, atbaidošs varonis, kas rakstniekam noteikti ir liels izaicinājums,» paskaidroja Eko.

<b>eleven1967</b>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu