UNESCO padome atzinīgi vērtē «Gaismas pils» celtniecībā paveikto

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

UNESCO Starptautiskā ekspertu padome ceturtdien preses konferencē atzinīgi novērtēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanā paveikto.

Zviedrijas arhīvu direkcijas direktors, bijušais Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas direktors Tomass Lidmans uzsvēra neapšaubāmo progresu LNB projekta realizācijā pēc apmēram septiņiem sagatavošanās gadiem. Lidmans uzsvēra, ka tik liels projekts ir jārealizē apdomīgi un rūpīgi, lai drīz vien pēc uzcelšanas ēka nebūtu jāsāk remontēt.

Dānijas Karaliskās bibliotēkas direktors Erlands Kolings Nilsens pauda pārliecību, ka «Gaismas pils», līdzīgi kā «Melnais dimants» Kopenhāgenā, piesaistīs bibliotēkai jaunus lasītājus un kļūs par pievilcīgu objektu tūristiem apskatei un fotografēšanai. Dānijas bibliotēka, kas ir divas reizes mazāka nekā «Gaismas pils», tika uzbūvēta desmit gadu laikā.

UNESCO Starptautiskā ekspertu padome, kurā ir deviņi bibliotēku, arhīvu un kultūras nozares vadošie speciālisti no Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas, Igaunijas, Krievijas, Nīderlandes, Francijas un ASV, apskatīja LNB būvlaukumu, novērtēja padarīto, kā arī sniedza rekomendācijas un ieteikumus projekta tālākai attīstībai. Īpaši svarīgi tas ir laikā, kad valdībai jāizšķiras par tālāku bibliotēkas jaunās ēkas celtniecības scenāriju un iespēju pabeigt un nodot ēku sabiedrības vajadzībām līdz 2014.gadam, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Jaunā Nacionālā bibliotēka 2014.gadā būtu viena no centrālajām vietām dažādu kultūras pasākumu norisei.

Starptautiskie eksperti arī iepazinās ar ziņojumu par LNB projekta attīstību, UNESCO LNK un LNB Atbalsta biedrības aktivitātēm starpsanāksmju posmā, Papīra restaurācijas centra izveidi.

1999.gada 17.novembrī UNESCO Ģenerālās konferences 30.sesijā tika pieņemta UNESCO rezolūcija Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta atbalstam, aicinot organizācijas dalībvalstis un starptautisko sabiedrību nodrošināt visu iespējamo atbalstu šī projekta īstenošanai. Starptautiskā ekspertu padome Latvijas Nacionālajai bibliotēkai savu darbību uzsāka 2000.gadā. Par tās dalībniekiem tika uzaicināti pasaules vadošie bibliotēku, arhīvu un kultūras nozaru speciālisti.

Līdz šim notikušas sešas UNESCO ekspertu padomes sanāksmes. Tajās ekspertu padomes locekļi iepazinās ar informāciju par projekta norisi, tika apspriesti dažādi projekta aspekti, piemēram, bibliotēkas pakalpojumu sistēma, informācijas resursu attīstība, personāla vadība, «Gaismas tīkla» attīstība, grāmatniecības muzeja koncepcija un daudzi citi.

«Gaismas pils» kopējā platība būs 40 455 kvadrātmetri, ieskaitot pagrabstāvu, ēkai būs 13 stāvi, ēkas augstums būs 68 metri.

Jaunajā LNB ēkā būs vietas 1000 lasītājiem, katru dienu bibliotēka varēs apkalpot 3000 lasītājus. Ēkā būs arī nodarbību un konferenču telpas, Latviešu grāmatniecības muzeja ekspozīcija, izstāžu zāles, suvenīru un grāmatu veikals, restorāns, skatu laukums.

«Gaismas pils» projekta realizācijai jau iztērēti 54, 496 miljoni latu, no tiem priekšdarbiem - 1,675 miljoni latu, Silakroga grāmatu krātuvei - 0,859 miljoni, nekustamo īpašumu atsavināšanai - 6,192 miljoni, būvlaukuma sagatavošanai - 1,437 miljoni, LNB ēkas projektēšanai - 6,205 miljoni, infrastruktūras projektēšanai - 3,430 miljoni, LNB ēkas būvniecībai - 34,026 miljoni, citām, neatšifrētām vajadzībām - 0,672 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu