Ungārijā aizturēts kara noziegumos vainotais Čižiks-Čatāri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Par kara noziegumiem aizdomās turamais Lāslo Čižiks-Čatāri, kura vārdu Simona Vīzentāla centrs iekļāvis meklējamo nacistu sarakstā, ir aizturēts un viņam izvirzītas apsūdzības, otrdien paziņoja Ungārijas prokuratūra.

Vīzentāla centrs apgalvo, ka šobrīd 97 gadus vecais Čižiks-Čatāri Otrā pasaules kara laikā esot piedalījies 15 000 ebreju deportēšanā uz Aušvicas koncentrācijas nometni.

Prokuratūra viņam otrdien izvirzījusi apsūdzības kara noziegumos.

Čižiks-Čatāri uzstāj, ka izvirzītajās apsūdzībās nav vainīgs un ka savulaik vienīgi pildījis rīkojumus, apliecināja Budapeštas prokuratūra.

«Viņš noliedz savu vainu izvirzītajās apsūdzībās,» sacīja valsts prokurors Tibors Iboja. «Aizdomās turamais ir pie labas fiziskās un garīgās veselības. Viņš ir atsaucīgs. Viņš bija pārsteigts [par to, ka tiek arestēts], tomēr viņš bija gatavs tam, ka tiks nopratināts.»

Čižiks-Čatāri kara laikā ieņēma augstu amatu Košices policijā. Tolaik Košice atradās Ungārijas teritorijā, taču pēc kara to pievienoja toreizējai Čehoslovākijai, pēc kuras sadalīšanās pilsēta nonāca Slovākijas teritorijā.

Saskaņā ar Vīzentāla centra rīcībā esošo informāciju aizdomās turamais bijis atbildīgs par Košices geto.

1948.gadā Čehoslovākijas tiesa aizmuguriski piesprieda viņam nāvessodu.

Taču Čižikam-Čatāri pēc kara izdevās pārcelties uz Kanādu, kur viņš Monreālā un Toronto nodarbojās ar mākslas darbu tirdzniecību.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Čižikam-Čatāri tika atņemta Kanādas pilsonība, un viņš bija spiests savu līdzšinējo mītnes zemi pamest.

Čižiks-Čatāri atgriezās Ungārijā, kuras galvaspilsētā līdz šim arī netraucēti mitinājās.

Pagājušajā gadā Vīzentāla centrs par to informēja Ungārijas varasiestādes un nodeva tām materiālus, kuri apliecinot Čižika-Čatāri vainu.

Pagājušās nedēļas nogalē šo lietu atklātībai nodeva britu tabloīds «The Sun», kura žurnālistam izdevies izsekot aizdomās turamo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu