Uz dabaszinātņu un matemātikas konkursa finālu pulcēsies skolēni no visas Latvijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Noslēgušās Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra organizētā 7. – 9. klašu skolēnu konkursa neklātienes kārtas. Šī gada 11.maijā 35 veiksmīgākie no 898 virtuālā konkursa dalībniekiem tiksies lielajā konkursa finālā, lai pirmo reizi konkursa ietvaros erudīcijā sacenstos klātienē. Konkursa fināls notiks LU Fizikas un matemātikas fakultātes telpās un parkā, Zeļļu ielā 8, Rīgā.

Jau trešo gadu pēc kārtas, turpinot Eiropas Sociālā fonda projekta «Dabaszinātnes un matemātika» tradīciju, LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs laikā no 2012. gada 16. janvāra līdz 22. aprīlim organizēja virtuālu konkursu 7. – 9. klašu skolēniem. Lai katru nedēļu interneta vietnē «dzm.lu.lv» atbildētu uz āķīgiem jautājumiem ķīmijā, fizikā, bioloģijā un matemātikā, konkursā iesaistījās 898 skolēni no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām..

Trīsdesmit pieci veiksmīgākie virtuālā konkursa dalībnieki no visas Latvijas tiksies konkursa finālā11.maijā, lai atbilstoši centra devīzei  «Dabaszinātnes un matemātika skolā – aizraujoši!», vēlreiz pārliecinātos, ka  fiziku, bioloģiju, ķīmiju un matemātiku var apgūt aizraujošā veidā.
 
Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra vadītāja Dace Namsone, stāstot par konkursa ideju, uzsver: «Pirmkārt, būtiski, ka konkurss sniedz iespēju savus spēkus apliecināt ikvienam Latvijas skolēnam, kurš mācās 7. – 9. klasē, tai skaitā bērniem ar īpašām vajadzībām. Tas ļauj vienā konkursā apvienoties plašam skolēnu skaitam ar dažādu pieredzi un zināšanām. Otrkārt, konkurss rada izpratni par dabaszinātnēm kā veselumu. Tāpat kā zinātnē fiziķi un ķīmiķi strādā kopā, arī konkursā jautājumi ir par dabaszinātnēm, nevis fiziku vai ķīmiju atsevišķi, jo tām tomēr ir vairāk kopīga, nekā atšķirīga. Treškārt, konkurss ir nozīmīga platforma, lai rosinātu skolēnus virzīt savu turpmāko dzīvi un karjeru eksaktajās nozarēs. Kā pierāda Eiropas Komisijas pētījuma «Europe Needs More Scientists» rezultāti, ievirze karjeras izvēlē notiek daudz agrāk par brīdi, kad skolēns beidz vidusskolu, tāpēc ļoti svarīgi strādāt ar skolēnu motivāciju jau 7. – 9. klašu posmā un agrāk.»

Neklātienes kārtā šogad piedalīsies skolēni no Valmieras, Ventspils, Sikšņiem, Grundzāles, Eglaines, Odzienas, Galgauskas, Daugavpils, Salaspils, Žīguriem, Preiļiem, Kokneses, Jelgavas, Smiltenes, Palsmanes, Engures, Jaunsilavas, Valkas, Krāslavas un Rīgas, tādējādi pārstāvot visus Latvijas reģionus.

Lielajā finālā skolēni savu erudīciju varēs pierādīt, pildot testu interaktīvās tāfeles vidē, risinot cietos riekstus dabaszinātnēs un matemātikā un piedaloties radošajās darbnīcās, kas noritēs brīvā dabā - Fizikas un matemātikas fakultātes parkā. 

Konkurss šogad tapis sadarbībā ar  AS «Latvenergo» Enerģētikas muzeju, AS «Latvijas valsts meži», AS «Latvijas Zaļais punkts», Latvijas Dabas muzeju, Latvijas Universitātes Botānisko dārzu, SIA «Baltic Dental Group» un SIA «Lango R&D».

Darba kārtībā:

  • 9.30    Dalībnieku ierašanās.
  • 10.00 – 10.20  Pasākuma atklāšana, uzruna konkursantiem.
  • 10.30 –11.10   Uzdevumi par dabaszinātnēm un matemātiku interaktīvās tāfeles vidē.
  • 11.20 – 12.00  Cietie rieksti matemātikā, fizikā, bioloģijā un ķīmijā.
  • 12.10 – 12.40  Pusdienu pārtraukums.
  • 12.40 – 15.00  Radošās darbnīcas «Aizraujoši par dabaszinātnēm un        matemātiku!» 
  • 15.00 – 15.30  Ekskursija uz LU Lāzeru centru.
  • 15.30 – 16.00  Noslēgums un apbalvošana.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu