Uz kino «Rīga» lielā ekrāna — «Bultskrūve»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 27. augustā, plkst. 19.00, ar 20. gadsimta ievērojamā krievu komponista Dmitrija Šostakoviča baletu «Bultskrūve» («Bolt») Maskavas Lielā teātra baleta trupas izpildījumā kinoteātris «Rīga» sāk savu rudens sezonu.

Šī ir trešā «Krievu baleta zelta programmas» cikla izrāde uz kinoteātra lielā ekrāna. Iestudējums filmēts īpaši demonstrēšanai pasaules kinoteātros. Baleta izrādi ievadīs muzikoloģes Lienes Jakovļevas saruna ar Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniecisko vadītāju Aivaru Leimani un komponistu Arturu Maskatu.

Šostakoviča balets «Bultskrūve» apvieno nopietno un populāro mūziku un deju, iekļaujot sevī komjauniešu ikdienas attēlojumu, Sarkanās armijas maršus, cirka akrobātiku un vodeviļas groteskas. Baleta pirmā un pēdējā izrāde Ļeņingradas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī notika 1931. gadā. Kritiķi vienojās, ka par spīti baleta sižeta aktualitātei, kas vēstīja par industriālās sabotāžas draudiem un Padomju Savienības nākotnes industrializāciju, baleta mūzika un izpildījums ir pārlieku virspusējs…

Komponists Arturs Maskats atzīmē: ««Bultskrūve» ir visasprātīgākā un ekscentriskākā krievu baleta partitūra pagājušā gadsimta 20. un 30. gados. Šostakovičam netrūka ironijas pret savu laikmetu, bet vienlaikus viņa mīlestība pret dzīvi bija dziļa un kaislīga.»

Lielāko savas dzīves daļu Dmitrijs Šostakovičs nodzīvojis Padomju Savienībā, kur bija spiests pakļaut savu daiļradi režīma noteikumiem. Taču par spīti tam viņš lielā mērā ietekmējis 20. gadsimta mūzikas attīstību pasaules mērogā.

Baleta pasaules pirmizrāde Lielajā teātrī notika 2005. gadā par godu Šostakoviča simtgadei. Horeogrāfija, skatuves iekārtojums, kostīmi un vispirms jau Šostakoviča meistarīgā orķestrācija atdzīvinājusi «Bultskrūvi», padarot to par notikumu teātra pasaulē, kas liek pat ciniskākajam skatītājam pielēkt kājās un uzgavilēt.

«(..) Un vēlreiz Ratmanskis parāda savu talantu tikt galā ar plašām ainām ar kordebaleta dalību. Izrādās, viņš ir arī ērmotas komēdijas meistars.» /«The Moscow Times Context»/

Izrādes «Bultskrūve» sākums kinoteātra «Rīga» Lielajā zālē plkst. 19.00. Durvis atvērtas no plkst. 18.00. Pirms izrādes un starpbrīžos darbosies kafejnīca.

www.bilesuserviss.lv

«Krievu baleta zelta programmas» cikla nākamā baleta izrāde — Ludviga Minkusa «Dons Kihots» Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta trupas izpildījumā — paredzēta 1.  oktobrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu