Uz SKS devies Krievijas kosmosa kuģis «Sojuz» ar trim astronautiem (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien plkst.0.58 pēc Latvijas laika no Baikonuras kosmodroma startēja Krievijas kosmosa kuģis «Sojuz», kuram Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) bija jānogādā viens amerikāņu astronauts un divi krievu kosmonauti.

Kosmosa kuģis, kurā atrodas Krievijas kosmonauti Oļegs Kotovs un Sergejs Rjazanovs, kā arī ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauts Maikls Hopkinss, pirms došanās uz SKS Zemi apriņķoja tikai četras reizes, nevis 30, kā ierasts.

Šādu tehnoloģiju savos pēdējos pastāvēšanas gados jau izstrādāja PSRS, cerot saīsināt lidojumu laiku, taču tā tika atmesta, jo viena kosmonauta veselības stāvoklis šādā lidojumā tā pasliktinājās, ka radās draudi viņa dzīvībai.

Tāpēc sāka atkal pielietot ilgākus lidojumus, lai ļautu astronautiem labāk pielāgoties videi izplatījumā.

Taču divi īsie lidojumi šogad jau veiksmīgi izmēģināti, un Krievija nolēmusi šo praksi turpināt, cerot, ka tā kļūs pat standarta procedūru ceļojumiem uz SKS.

Arī šoreiz kosmosa kuģa «Sojuz TMA-10M» kapsula SKS veiksmīgi sasniedza nepilnās sešās stundās pēc starta.

Pēc Kotova, Rjazanova un Hopkinsa ierašanās SKS komanda atkal būs pilnā sastāvā, un to apkalpos seši astronauti. Kopš 10.septembra SKS vadīja tikai trīs astronauti - stacijas komandieris Fjodors Jurčikins, kurš pārstāv Krieviju, NASA pārstāve Karena Naiberga un Eiropas Kosmosa Aģentūras astronauts Luka Parmitano no Itālijas.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu