Uzdāvini savām sienām jaunu dizainu!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «K-rauta»

Skaistā dzimuma pārstāvēm ir ļoti svarīga vide, kurā viņas dzīvo, liecina «K-rautas» veiktais pētījums. Tieši sievietes ir tās, kas parasti iniciē remontdarbus mājās, bieži gaidot entuziasma pilnu attieksmi un iesaistīšanos arī no ģimenes vīriešiem. «K-rautas» interjera eksperte Ligija Legzdiņa ir pārliecināta, ka remontdarbus, kas nav saistīti ar smagu fizisku slodzi, var paveikt jebkura sieviete.

Tapešu pārlīmēšana neaizņem daudz laika, naudas un spēka, tomēr ievērojami uzlabo atmosfēru telpā, iedrošinot meitenes ķerties pie darba, atzīst «K-rautas» interjera eksperte Ligija Legzdiņa.

«Sievietēm ļoti svarīga ir vide, kurā viņas dzīvo. Strādājot veikalā, esmu pamanījusi, ka Latvijas daiļā dzimuma pārstāvēm ir ļoti laba gaume, un vīriešiem, veicot remontdarbus, vajadzētu savām ģimenes sievietēm uzticēties vēl vairāk,» stāsta «K-rautas» interjera speciāliste Ligija Legzdiņa. Tapešu pārlīmēšana nav grūts darbs, tomēr šāda aktivitāte ievērojami uzlabo atmosfēru telpā, iedrošinot meitenes ķerties pie darba, atzīst Ligija Legzdiņa.

Tapešu tipi

Vinila, papīra, flizelīna, zīda un šķidrās — izvēloties savām sienām piemērotāko, jāņem vērā tapešu struktūra un efekts, ko tās dod.

Vinila tapetes ir divās kārtās un ienes jaunas krāsas mājoklī; šo tapešu apakšējais slānis paliks uz sienas, līdz ar to nebūs nepieciešama grunts. Veidotas no izturīga materiāla, kas lieliski noslēpj nelīdzenas virsmas, bet līdz ar to sienas ne pārāk labi elpo.

Papīra tapetes ir no videi draudzīga materiāla, tās labi elpo, ieteicamas cilvēkiem ar elpceļu slimībām un bērniem. Jārēķinās, ka tās ir diezgan neizturīgas, pārlīmējot papīru nevarēs noplēst vienmērīgi.

Flizelīna tapetes ir krāsojamas, kad gribas pārmaiņas — var viegli pārkrāsot. Viegli noplēšamas, bet slikti elpo.

Zīda tapetes ienes majestātiskumu telpā, vēlams līmēt uz ļoti līdzenas virsmas. Klasiskā stila piekritējiem šis risinājums ienesīs eleganci telpā.

Šķidrās tapetes Latvijā ir pavisam jauns risinājums, tās ir pulverveida un izskatās kā dekoratīvais apmetums. Pieejamas ar dažādu faktūru, viegli atjaunojamas.

Sagatavošanās darbi

Sākot darbus, jānoplēš vecās tapetes. Ja tās grūti nāk nost, jāsaslapina sienas ar ūdeni, un šis darbiņš būs vieglāks par vieglu. Lai meitenes nesabojātu manikīru, lielisks palīgs tapešu noņemšanā būs špakteļlāpstiņa. Ja tās turas ļoti stingti, var jaunās līmēt pa virsu, šajā gadījumā ne tikai jaunās, bet arī vecās tapetes jāieziež ar biezu līmi un jāļauj nožūt.

Vislabākā metode, kā noklāt lielās virsmas, — ar biezu, lielu otu, tā saucamo malkovicu, stūrīšos jāizmanto mazāka otiņa; līmējot tapetes, ļoti svarīgi ir līmi izklāt vienmērīgi.

Izvēloties līmi, jāpievērš uzmanība izvēlētajam tapešu tipam, papildus analizējot telpas mitruma līmeni. Veikalos ir jau sajauktas līmju masas, bet tas izmaksās piecas reizes dārgāk. Pulverveida līme ir viegli sajaucama, vajadzīgs ūdens un kociņš, ar ko maisīt, — jaucot pakāpeniski jāpievieno līmes pulveris, līdzīgi, kā vārot mannas putru.

Līmējot papīra tapetes, līme jāklāj gan uz sienas, gan tapešu virsmas. Tikai uz tapešu virsmas — flizelīna un vinila (nav jāgaida, kamēr līme nožūst) tipa tapetēm. Zīda tapetes var būt uz vinila vai papīra bāzes — līmes uzklāšana atkarīga no bāzes tipa.

Izvēloties un pērkot tapetes, jāpievērš uzmanība sērijas numuram, sākotnēji faktūra un krāsa izskatās vienāda, bet uzlīmējot tā var būtiski atšķirties. Ja sēriju numuri atšķiras un to secināt pirms līmēšanas, lieciet vienādas tapetes uz vienas sienas — kļūme nebūs tik acīm redzama. Griežot un līmējot ir jāskatās, lai sakrīt raksts, — ar zīmuli tapešu otrā pusē ievelkot bultiņas, lai visur būtu vienāda faktūra. Ja grib ietaupīt, labāk izvēlēties tapetes bez raksta un faktūras, nebūs lieki jātērē materiāls, pielāgojot raksta un faktūras druku.

Ja plāno uzfrišināt arī logu ailas un durvju krāsu, ieteicams to darīt pirms tapešu līmēšanas, lai vēlāk nenokrāso arī jauno sienu klājumu.

Kā aprēķināt materiālu daudzumu

Lai noteiktu, cik daudz tapešu ruļļu, pirkt, jāizrēķina istabas parametrs un jāpareizina ar telpas augstumu, jāatņem logu un durvju laukums. Piemēram, ja istabas garākā mala ir 5 m, bet īsākā 3 m, tad 5 + 5 + 3 + 3 = 16. Ja griesti ir 2,5 m augsti — 16 x 2,5 = 40. Standarta tapešu rullis ir 53 cm plats un 10 m garš. Kopā šai istabai būs vajadzīgi astoņi tapešu ruļļi, kas izmaksās apmēram 40 latus. Visām sienām būs nepieciešamas trīs paciņas līmes, neizvēloties gatavo līmi, — tas maksās apmēram 10 latus. Otām un citiem palīglīdzekļiem jāparedz līdz 10 latiem.

Jebkura dāma var pati pārlīmēt tapetes, tas tiešām nemaksā dārgi, bet sniegs daudz lielāku gandarījumu un būs ievērojamāks ieguldījums nekā jauna balles kleita — meitenes darboties aicina «K-rautas» eksperte Ligija Legzdiņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu