Uzlabo pašvaldību iespējas administrēt nekustamā īpašuma nodokli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Ministru kabinets (MK) atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos MK noteikumus «Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi». Lai uzlabotu pašvaldību iespējas administrēt nekustamā īpašuma nodokli, turpmāk pašvaldībām būs tiesības uz deklarācijas pamata Kadastra informācijas sistēmā reģistrēt tās būves, kuru īpašnieki nav izpildījuši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā uzdoto pienākumu – reģistrēt būvi Kadastra informācijas sistēmā. Kā zināms, viens no priekšnoteikumiem nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai ir būves reģistrācija, un līdz šim pirms reģistrācijas bija jāveic pilna būves kadastrālā uzmērīšana, kas pašvaldībai prasītu ievērojamus, ar potenciāli iekasētā nodokļa apmēru nesamērojamus finansiālos resursus, portālu «Apollo» informēja Tieslietu ministrijas Preses sekretāre Ksenija Novikova. 

Turpmāk būves kā nekustamā īpašuma nodokļa objektus Kadastra informācijas sistēmā reģistrēs, pamatojoties uz pašvaldības kā nodokļa administrācijas aizpildītu deklarāciju, kas šajā gadījumā aizstāj būves kadastrālo uzmērīšanu un nodrošina minimāli nepieciešamo datu ieguvi būves kadastrālās vērtības aprēķinam. Šim nolūkam ir izstrādātas būvju deklarācijas veidlapas, kas ar tai pievienotajiem dokumentiem būs par pamatu būvju reģistrēšanai Kadastra informācijas sistēmā. 

Tāpat noteikumi paredz vienkāršotu ieraksta par būvi dzēšanu no Kadastra informācijas sistēmas, neveicot tās apsekošanu dabā. Ierakstu par būvi turpmāk dzēsīs no Kadastra informācijas sistēmās uz pašvaldības būvvaldes izsniegtā dokumenta pamata. 

Turpmāk Valsts zemes dienests nekonstatēs patvaļīgās būvniecības pazīmes un nereģistrēs tās Kadastra informācijas sistēmā. Šī funkcija paliks tikai pašvaldību būvvaldes kompetencē, savukārt Valsts zemes dienests sagatavos un nodos pašvaldībām sarakstus ar ēkām, kurās līdz šim reģistrētas patvaļīgās būvniecības pazīmes. Tāpat noteikumi paredz, ka Kadastra informācijas sistēmā vairs neuzturēs atzīmi par atsavināšanas aizliegumu būvēm, kas nav ierakstītas Zemesgrāmatā. 

Noteikumi paredz būvju kadastrālo uzmērīšanu neveikt inženierbūvēm, kuras Kadastra informācijas sistēmā tās īpašnieks vai tiesiskais valdītājs reģistrē uzskaites vai nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām. Inženierbūves Kadastra informācijas sistēmā varēs reģistrēt, aizpildot inženierbūvju datu deklarāciju. 

Noteikumos atsevišķām kadastra datu aktualizācijas darbībām ir samazināts izpildes termiņš no desmit uz piecām dienām, kas nodrošinās Valsts zemes dienesta klientiem aktuālas informācijas pieejamību īsākā laikā.             

 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu