Uzmanies, lietojot zāles ar gaismjutības reakciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Sākoties siltam un saulainam laikam, īpaša uzmanība jāievēro pacientiem, kuri lieto zāles, kas var izraisīt gaismjutības jeb fotosensitivitātes reakciju pret ultravioleto starojumu, informēja Zāļu valsts aģentūras pārstāve Sanita Skaidrā.

Pastiprināta jutība pret gaismu var izpausties ar ādas izsitumiem, iekaisumu vai smagākos gadījumos pat ar apdegumu, biežāk uz sejas, kakla, rokām un apakšstilbiem.

Gaismjutību var izraisīt gan zāļu lokāla lietošana, piemēram, ar ziedēm un gēliem, gan arī sistēmiska tablešu vai injekciju lietošana.

Šādas reakcijas biežāk novērotas dažām antibiotikām, pretsāpju un pretiekaisuma, urīndzenošiem, pretpiņņu, pretdiabēta, pretsēnīšu, pretaudzēju līdzekļiem, zālēm sirds un asinsvadu sistēmas slimību ārstēšanai, kā arī psihisku traucējumu ārstēšanai paredzētām zālēm.

«Pacienti var pat nenojaust, ka izsitumi vai apdegumi saistāmi ar lietoto medikamentu un ir gaismas ietekmē radusies reakcija. Ne vienmēr nepieciešama spilgta saules gaisma, lai rastos fotosensitīvas reakcijas,» akcentē Skaidrā.

Pacienta stāvokļa uzlabošanai nepieciešams noteikt medikamentu, kas izraisījis reakciju, un iespēju robežās izvairīties no tā vai arī jāaizsargājas no tiešiem saules stariem.
Aģentūra aicina iedzīvotājus rūpīgi izlasīt zāļu lietošanas instrukciju, lai pārliecinātos par to lietošanas kārtību saulainā laikā vai iespējamām gaismjutības blaknēm.
Jau ziņots, ka no 1.februāra daži pretsāpju un pretiekaisuma gēli iegādājami tikai ar ārsta recepti.

Izmaiņas skāra tikai tos gēlus, kas satur ketoprofēnu. Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu ādas reakcijas, kas var rasties, pakļaujot ādas apvidus, uz kuriem uzklāti ketoprofēna gēli, ultravioletajam starojumam.

Pēc Zāļu valsts aģentūras datiem, Latvijā reģistrēti šādi ketoprofēna gēli - «Begsan» 25 mg/g, «Fastum» 2,5%, «Ketonal» 25 mg/g, «Ketoprofen Sopharma» 25 mg/g, «Profenid» 25 mg/g un «Spinax» 25 mg/g.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu