Uzņēmēja: Nodokļu izmaiņas tikai veicinās ēnu ekonomikas īpatsvaru (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Valdības mērķis - vēlme ar nodokļu izmaiņām mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru - ir apsveicama, taču izvēlētais veids, kā to realizēt, visticamāk, mērķi nesasniegs, drīzāk gluži otrādi - aplokšņu algas var palielināties, nevis samazināties, uzskata finanšu konsultāciju uzņēmuma SIA «PB Finanses» valdes locekle Agnese Pastare.

Viņasprāt, lielākās negatīvās izmaiņas diemžēl skars tieši visneaizsargātākos - mazos un jaunos uzņēmējus, uzņēmumus, kas tiks «sodīti» ar tā saucamo «valdes locekļa nodokli», mikrouzņēmuma nodokļa palielinājumu ar 2015.gadu, kā arī ar noteikto minimāli maksājamo mikrouzņēmuma nodokli 50 eiro (35 latu) apmērā.

«Skumji, ka, visticamāk, jaunie uzņēmēji, kas tagad izmantoja iespēju legāli piepelnīties blakus pamatdarbam, līdz izlemt, ar ko tieši nodarboties, vai mesties iekšā privātbiznesā, vai tomēr nē, kā arī uzņēmēji, kam bizness ir izteikti sezonāla rakstura, ļoti ticams, ka atgriezīsies «krēslas zonā»,» uzskata Pastare.

Uzņēmēja norāda - labā ziņa ir sociālo iemaksu samazinājums par 1%, attiecīgi pa 0,5% no darba devēja un 0,5% no darbinieka, kā arī tas, ka darbiniekiem samazināsies ienākuma nodoklis uz palielinātā nepaliekumā minimuma un atvieglojumu par apgādājamiem pamata.

«Par šo no izmaksu viedokļa, protams, prieks, taču, ja pavērtējam, ka tas tiek realizēts uz mikronodokļa maksātāju un «valdes nodokļa» rēķina, viedoklis vairs nav tik viennozīmīgs,» secina Pastare.

Pozitīvas izmaiņas ietekmēs bagātākos uzņēmumus - reprezentatīvā automobiļa cenas sliekšņa palielinājumu no 30 000 latu uz 35 100 latiem (50 000 eiro). «Diemžēl mazajā biznesā reti kurš var atļauties šādu pamatlīdzekli iegādāties, līdz ar to šādu plusu baudīs vien bagātās kompānijas,» piebilda Pastare.

Jau ziņots, ka Saeima šodien pēc vairāk nekā pusdiennakti garām debatēm pieņēma nākamā gada valsts budžetu.

Nākamā gada budžeta likumā noteikts, ka no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem pašvaldību budžetiem tiek 80%, bet valsts budžetam - 20%. IIN likme būs 24%, maksātāja mēneša neapliekamais minimums - 75 eiro (52,71 lats) un IIN atvieglojumi par apgādībā esošu personu - 165 eiro (115,96 lati) mēnesī.

Sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likme darba ņēmēju pusē tiks samazināta no 11% uz 10,5%, bet darba devēju pusē - no 24,09% uz 23,59%. Minimālā alga nākamgad būs 320 eiro (225 lati).

Saeima noteikusi, ka par luksusa automašīnu turpmāk tiks uzskatīts automobilis, kura vērtība ir 50 000 eiro (35 100 lati) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) līdzšinējo 30 000 latu (ar PVN) vietā.

Lai pastiprinātu cīņu ar ēnu ekonomiku un izskaustu aplokšņu algas, paredzēti pasākumi tādu gadījumu novēršanai, kad uzņēmums, tostarp mikrouzņēmums, saviem darbiniekiem samaksu par darbu noformē kā aizdevumu, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas. Savukārt, lai izskaustu fiktīvos uzņēmumus, paredzēts liegt reģistrēt uzņēmumu personām, kas uzskatāmas par riska personām, kā arī adresēs, kurās saimniecisko darbību nav iespējams veikt.

Nākamgad mikrouzņēmuma nodokļa likme paliks līdzšinējā apmērā - 9% no apgrozījuma, bet, sākot ar 2015.gadu, tā tiks pakāpeniski palielināta.

No nākamā gada valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālās algas būs jāveic tiem kapitālsabiedrību valžu locekļiem, kuri savus pienākumus pilda bez atlīdzības uzņēmumā, kam ir apgrozījums, bet nav neviena darba ņēmēja vai arī darba ņēmējiem tiek maksātas algas, kas ir zemākas par minimālo darba algu.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu