Uzņēmējs pauž sašutumu par paniku saistībā ar autogāzes cenu pieaugumu (72)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: J Jackson Foto, CC BY-NC-ND 2.0

Vairāku asociāciju rosinātā diskusija un pretdarbība autogāzes akcīzes nodokļa palielināšanai ir būtiski samazinājusi autogāzes iekārtu uzstādīšanas apjomus. Vienlaikus, neskatoties uz asociāciju priekšlaicīgo paniku, autogāzes cena faktiski nemainīsies, uzskata uzņēmuma «Autonams» vadītājs Edvīns Panders.

«Salīdzinājumā ar 2013.gada augustu, autogāzes iekārtu uzstādīšanas apjomi šī gada septembrī ir samazinājušies par 20%. Likumsakarīgi, ka tik straujš kritums ir noticis pēc Latvijas Degvielas tirgotāju un Latvijas Gāzes asociāciju draudiem, ka autogāzes akcīzes nodokļa palielināšana iznīcinās nozari. Faktiski asociācijas ar savu retoriku ir darījušas visu, lai nozari patiešām iznīcinātu. Jāuzsver, ka plānotais autogāzes cenas kāpums būs minimāls un degvielas cenu svārstību dēļ ikdienā patērētājs to pat neizjutīs. Taču autogāzes nozare jau šobrīd ir cietusi no publiski izteiktajiem pieņēmumiem un diskusijām,» teic Panders.

Kā zināms, plānota 2014.gada valsts budžeta un tā pavadošo likumprojektu apstiprināšana Saeimā, līdz ar to autogāzes akcīzes nodokļa likme tiks paaugstināta no 90 latiem līdz 113 latiem par 1000 kilogramiem autogāzes. Rezultātā ietekme uz autogāzes cenu būs simboliska, jo maksimālais cenas pieaugums autogāzei sasniegs vien 1,54 santīmus litrā.

«Arī līdz šim autogāzes cena ir periodiski pieaugusi un samazinājusies. Piemēram, šī gada janvārī cena par vienu litru gāzes bija 0,429 latus, savukārt oktobrī tā ir samazinājusies līdz 0,375 latiem. Gāzes cenu svārstības ir bijušas piecu santīmu robežās, taču tā vēl joprojām ir par 60% zemāka, nekā benzīna cena,» skaidro Panders.

Viens no skaļākajiem izteikumiem, kas ir nodarījis kaitējumu autogāzes nozarei, pieder Latvijas Degvielu tirgotāju asociācijas prezidentam Ojāram Karčevskim. Viņa apgalvojums, ka agri vai vēlu autogāzes cena sasniegs vismaz 70 santīmus litrā, praktiski paralizēja autogāzes iekārtu uzstādīšanu. Tieši pēc šī paziņojuma autovadītāji, kuri bija izlēmuši uzstādīt autogāzes iekārtu, no šī nodoma atteicās.

«Mēs, kā viens no lielākajiem autogāzes iekārtu uzstādītājiem Latvijā, uzskatām, ka šobrīd abām asociācijām - Latvijas Degvielas tirgotāju un Latvijas Gāzes asociācijām - ir vismaz jāatvainojas nozarei par nodarīto kaitējumu, radot ieganstu baumām, ka autogāzes cena litrā sasniegs 0,7 latus un ka autogāzes nozare tiks iznīcināta. Savukārt tiem, kuri ir noticējuši asociāciju retorikai, es garantēju - «Autonams» atgriezīs samaksāto naudu par uzstādītajām gāzes iekārtām, ja 2014.gada janvārī autogāzes cena sasniegs 55% no benzīna cena,» ierosina Panders.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu