Uzņēmējus satrauc Latvijas iedzīvotāju skaita sarukšana

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas uzņēmēji ir satraukušies par iedzīvotāju skaita samazināšanos valstī.

AS «Balticovo» valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs biznesa portāla «Nozare.lv» rīkotajā diskusijā atzina, ka viņam kā uzņēmējam Latvija kļūst arvien neinteresantāka, jo no 2,3 miljoniem patērētāju palikuši tikai nepilni divi. Tirgotājiem ir tas pats.

«Mēs gribam, lai būtu vismaz divi miljoni iedzīvotāju. Valstij vajag skaitli divi noturēt, tas ir politisks cipars, labāk izskatāmies. Reāli nezinām, kas notiek,» sacīja Veinbergs.

Uzņēmuma vadītāja vērtējumā, iecerētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšana būs jūtams solis. «Es rēķinu, ko maksāju saviem darbiniekiem. Es gribu maksāt labākās algas, es gribu maksāt tādas algas, lai nebūtu jēgas braukt uz Īriju, bet to es varu sasniegt tajā gadījumā, ja man nav uzlikts pārāk liels slogs. Kad aizbraukušie atgriezīsies atpakaļ, viņi pirks manas preces, ekonomika sāks griezties, sāks kustēties. Tas ir jāpanāk - lai mēs esam dzīvi šajā valsti, lai sākam strādāt, lai es varu samaksāt lielās algas, lai esmu izveidojis konkurētspējīgu uzņēmumu, kas spēj eksportēt,» sacīja Veinbergs.

Viņš uzsvēra, ka tas ir būtiski arī valstij - jo vairāk valstī nodokļu maksātāju, jo vairāk ir konkurētspējīgu uzņēmumu, kas spēj konkurētspējīgā vidē attīstīt savu biznesu.

Arī Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis atzīmēja, ka iedzīvotāju skaits samazinās. «Vietējos tirgotājus, kas strādā iekšējā tirgū, interesē pirktspēja. Mūs interesē, lai tirgus nesamazinātos,» sacīja Krūzītis.

«Mūs, tirgotājus, uztrauc, ka dzīves vide kļūst sliktāka, pirktspēja nepalielinās, un pats sliktākais ir tas, ka nav neviena efektīva pasākuma, kas strādātu pret ēnu ekonomiku, pret aplokšņu algām,» sacīja Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors. Viņš pauda viedokli, ka valdības iecerētie mehānismi, arī IIN samazinājums, patlaban nedos vēlamo efektu, lai būtu vēlme maksāt legālas algas.

Krūzītis sacīja, ka valdība paziņojusi, ka ies maziem soļiem un ka neriskēs, taču uzņēmēju pieprasījums tomēr būtu riskēt ar kaut ko kādā šaurā nozarē. Patlaban nodokļu izmaiņas ir maz izmērāmas, vērtēja Krūzītis.

«No otras puses, komunikācija, kas nāk no valdības, nav nesaprotama, tā ir saprotama. Tas ir ļoti patīkami, jo ir sācies zināma veida dialogs,» valdības veikumu nodokļu samazināšanā atzinīgi novērtēja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors.

Kā ziņots, Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi valdības virzītos grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz ar 1.jūliju samazināt PVN pamata likmi no 22% uz 21%, un grozījumus likumā par IIN, kas paredz trīs gadu laikā IIN likmi samazināt par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. No 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu