Uzņēmums: nekustamā īpašuma tirgū – nekvalitatīvu pakalpojumu bums uzturēšanās statusa piešķiršanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzņēmuma «Baltic Sotheby’s International Realty» eksperti, kuri nodarbojas ar premium klases nekustamo īpašumu, konstatējuši zīmīgu Latvijas nekustamā īpašuma tirgus tendenci – tiek veidots daudz nekustamā īpašuma pārdošanas uzņēmumu, kas Neatkarīgo Valstu Savienības pilsoņiem piedāvā darījumu «uzturēšanās statuss apmaiņā pret nekustamo īpašumu». Neprofesionāļu vēlme viegli un ātri gūt peļņu un nekustamā īpašuma tirgus regulēšanas trūkums bieži vien izraisa bēdīgas sekas – objekta vērtības pārmērīgu paaugstināšanos, tā nelikviditāti, neatbilstību pagaidu uzturēšanās statusa iegūšanas noteikumiem un rezultātā – statusa piešķiršanas atteikumu. Notāri iesaka vērsties tikai pie profesionāļiem, portālu «Apollo» informēja «Baltic Sotheby’s International Realty» sabiedrisko attiecību un mārketinga menedžere Jana Cīrule.

«Tirgus attīstās divos segmentos: ekonomiskās klases un premium klases nekustamā īpašuma jomā,» saka Vestards Rozenbergs, Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Rozenbergs uzskata, ka pieprasījums pēc ekonomiskās klases objektiem pašlaik ir atkarīgs no makroekonomiskajiem procesiem, nevis no kredītu pieejamības vietējā tirgū.

Savukārt premium klases objektus iegādājas ārzemnieki, izmantojot savu kapitālu. No 2011. gada vasaras ārzemju pircēju īpašas uzmanības lokā ir Jūrmala. Tieši šī pozitīvā tendence palīdzēja jauno projektu īpašniekiem pārvarēt krīzes sekas un dažiem pārdot visu atlikušo īpašumu.

«Pircēju sastāva izmaiņas noveda arī pie tā, ka Latvijā un ārzemēs būtiski palielinājās tādu uzņēmumu daudzums, kuru īpašnieki sapņo ātri un viegli gūt peļņu. Palīdzība uzturēšanās atļaujas noformēšanā apmaiņā pret nekustamā īpašuma pirkumu viņiem ir kļuvusi par īstu biznesu. Nereti šāda, piemēram, Maskavas uzņēmuma Latvijas biroja darbinieki nekad nav bijuši Latvijā. Maksa par viņu «pakalpojumiem» bieži vien 5-6 reizes pārsniedz to vidējo tirgus vērtību. Starpniecības pakalpojumi Latvijas nekustamā īpašuma tirgū netiek regulēti, tāpēc būtiski palielinās nekvalitatīvu pakalpojumu varbūtība. Pārmērīgi paaugstināta maksa par pakalpojumiem ir tikai daļa no problēmas,» uzsver Rozenbergs.

Viņš uzskata, ka neprofesionāļi, alkstot vieglas peļņas, piedāvā potenciālajiem pircējiem par neadekvātām cenām nelikvīdu nekustamo īpašumu, kas var neatbilst uzturēšanās statusa piešķiršanas kritērijiem.

Mihails Parinovs (Михаил Паринов), a/s «Padva un Partneri Baltija» valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka uzturēšanās statusa piešķiršanas mehānisms Latvijā ir ļoti precīzs un pārredzams. «Pašlaik viens no galvenajiem šā statusa piešķiršanas atteikuma iemesliem ir dokumentu noformēšanas formalitāšu neievērošana,» saka M. Parinovs. Viņaprāt, šobrīd nekustamā īpašuma tirgū vērojamā situācija ir līdzīga tai, kas valdīja pirmskrīzes posmā. Tad ar māju un dzīvokļu tirdzniecību nodarbojās visi, pat taksometru vadītāji, kuri pamanījās ceļā no lidostas uz viesnīcu piedāvāt lētticīgākiem ārzemniekiem savus pakalpojumus «nekustamā īpašuma» iegādē.

Latvijas Zvērinātu notāru padome: «Privātā īpašuma jomā Latvijā darbojas labi noregulētas tiesību normas. Tāpēc, ja tiek ievēroti juridiskie normatīvi un procedūras, nekustamā īpašuma pircējs var būt pārliecināts par darījuma norises drošību. Pirkšanas un pārdošanas, nomas vai citu līgumu var noslēgt pie zvērināta notāra (http://latvijasnotars.lv/lv/notary/profiles/), kuram ir tiesības veikt arī papildu pasākumus darījuma drošībai, piemēram, pilnīgi pārraudzīt tā izpildi. Citu valstu pilsoņiem, kuri vēlas izmantot Latvijas Republikas normatīvajos aktos piešķirtās tiesības iegūt uzturēšanās atļauju apmaiņā pret nekustamā īpašuma pirkumu, ir īpaši ieteicams izmantot profesionāļu pakalpojumus.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu