Uzsāk Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes jaunās ēkas būvniecību (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RTU

Trešdien Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis topošās Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) ēkas pamatos atstāja svinīgo vēstījumu nākamajām paaudzēm, portālu «Apollo» informēja projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» sabiedrisko attiecību koordinatore Elīna Vītiņa. Šī būs jau otrā ēka jaunajā RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kas būs modernākā visā Baltijā. To plānots nodot ekspluatācijā jau gada nogalē.

Saistībā ar projektu «RTU – Pilsēta pilsētā» EEF ēka Āzenes ielā 12/1 tiks būvēta pilnībā no jauna, un tajā tiks apvienotas visas EEF struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts.

Pašlaik EEF atrodas 1895. gadā celtajā ēkā Kronvalda bulvārī 1, kas savu laiku jau nokalpojusi un nav piemērota pilnvērtīgam, mūsdienu prasībām atbilstošam studiju procesam. EEF dekāns Oskars Krievs informēja, ka fakultātē ik dienas uzturas ap 400 cilvēku – bakalaura un maģistra programmu studenti un mācībspēki, tāpēc ir vajadzīgas plašākas telpas lekcijām un mūsdienīgas laboratorijas praktiskajiem darbiem. Šobrīd daļa laboratorijas darbu notiekot pagrabā vai bēniņos, kas neesot pieņemami.

Jaunajai RTU EEF ēkā būs 6 stāvi, 250 telpas ar kopējo platību 7750 m2. Fakultātē būs divas lielās auditorijas un plaša ēdnīca, kurā būs iespēja organizēt arī dažādus pasākumus. Būtiski, ka jaunā ēka būs brīvi pieejama arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kas vecajā ēkā nav iespējams.

Gandarījumu par studentu pilsētiņas projekta attīstību neslēpj arī RTU rektors Leonīds Ribickis: «Mūsdienīga studiju un zinātnes centra izveidi Ķīpsalā esam sākuši 2011. gadā. Jau šopavasar tiks pabeigta radošo industriju centra rekonstrukcija un tagad sākam arī pirmās pilnīgi jaunās ēkas celtniecību Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes vajadzībām. Jāatzīmē, ka tā atbildīs augstākajiem energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas izmantošanas standartiem – uz jumta tiks izvietoti vēja ģeneratori un saules baterijas, kas dos iespēju enerģijas pašpatēriņam un vienlaikus kalpos kā savdabīga laboratorija jauno inženieru mācību procesā. Mēs esam tehniskā universitāte, un mums jāiet līdzi laikam, jāizmanto jaunākās tehnoloģijas!»

EEF ēkas tehnisko projektu izstrādājis SIA «Valeinis un Stepe» arhitekts Ģirts Valeinis, bet būvniecību veic uzņēmums SIA «Merks». Būvniecības kopējās izmaksas ir 5,8 miljoni latu, iekļaujot PVN.

SIA «Merks» valdes loceklis Jānis Šperbergs uzsvēra, ka RTU ir SIA «Merks» kadru kalve – lielākā daļa uzņēmumā strādājošo inženieru ir šīs universitātes absolventi. «Darbs pie jaunās RTU Enerģētikas un elektronikas fakultātes mums ir dubulta atbildība, jo būvējam ne tikai jaunas telpas, bet arī skolu, kurā daudzi no mums ir guvuši zināšanas, kurām pateicoties esam vieni no labākajiem savā nozarē».

Vērienīgo projektu «RTU – Pilsēta pilsētā» RTU uzsāka 2011. gadā, un iecerēts, ka pēc tā īstenošanas Ķīpsalā vienkopus atradīsies gandrīz visas RTU fakultātes un modernizētā RTU Zinātniskā bibliotēka. Plānots, ka jau šajā pavasarī durvis vērs pirmā saistībā ar projektu rekonstruētā ēka – RTU radošo industriju centrs, kurā atradīsies Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte (APF) un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts. Šis ir līdz šim pirmais vērienīgākais studentu pilsētiņas projekts Latvijā.

Projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» pirmo posmu universitāte īsteno ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) – 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7.17%) – 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7.83%) – 1 556 531 LVL.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu