Uzzini savu etnogrāfisko zīmi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Š.g. 21.jūnijā pl.15.26 Kr.Barona ielā 28 Latviešu amatnieku izstrādājumu veikalā-salonā DORE katram viesim tiks dota iespēja uzzināt savu etnogrāfisko zīmi, atrodot to Lielvārdes jostā!

Tieši vasaras Saulgriežos, kad Saule dienas vidū atrodas visaugstāk, kad diena ir visgarākā un nakts – visīsākā. Saskaņā ar kalendāru, vasara šogad sāksies 21. jūnijā plkst. 15.26 un tieši šajā maģiskajā laikā, jums būs iespēja sagatavoties Līgu un Jāņu svinībām.

Vasaras saulgrieži ir laiks, kad viss dabā zaļo un ir jau izplaucis. Caur maģiju un dabas plūsmu tiek iekustināta un uzlādēta enerģija līdz pat nākamajam periodam. Veikalā DORE Jums būs iespēja uzzināt ar ko īpašs ir šis trīs dienu periods un uzzināt savu etnogrāfisko zīmi.

Dabā šīs trīs dienas tiek uzskatītas par tiešām maģiskām. Ja cilvēks vēlas arī sevi enerģētiski uzlādēt, ir īstais brīdis būt kopā ar dabu un ievērot seno latviešu vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijas. To visu Jūs varēsiet uzzināt DORĒ un būt gataviem Līgo un Jāņus svinībām  23. un 24. jūnijā, jo vasaras saulgrieži dabā patiesībā notiek laika posmā no 20. līdz 23. jūnijam. 

Tās sajūtas, kas saklausītas tautasdziesmās, ticējumos, mīklās, caur tautas gudrību un prasmēm pārvērtušās rakstu zīmēs, kuru skaidrojums ir bijis un būs aktuāls. Cilvēki katrā tautā ar mīlestību un pacietību liek zīmju rakstus – netieši tajos ietverot centienus savas prasmes saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm.

Latviešu ornamenti, raksti vai etnogrāfiskās zīmes -Dieva zīme,  Māras zīmes, Laimas zīme, Saules zīme, Mēness zīme, Pērkona krusts, Jumis, Zalktis, Ūsiņš. Tās ir zīmes, ar kurām cilvēki bieži vien identificē sevi, savu ģimeni vai tautu, lieto par firmu logo, iegravē gredzenos, ieauž karogā utt. Tās ir Zīmes, ko pazinuši un pratuši izmantot mūsu senči vairāk kā pirms 4500 gadiem. Tās visas ir atrodamas Lielvārdes jostā un uzzinot savu etnogrāfisko zīmi jūs vajadzīgajā brīdī  zināsiet, kur smelties enerģiju.

Lielvārdes josta kļuvusi par pamatu mītam par latviešu tautas seno izcelsmi, ornamentos ielikto īpašo simbolisko nozīmi u.c.  Lielvārdes jostas fragments un Krišjānis Barons attēlots arī uz 100 Ls banknotes reversa.  Tāpēc zīmīgi, ka tieši Kr.Barona ielā 28 veikalā DORE notiks etnogrāfisko zīmju uzzināšana.

Pasākumā būs iespēja piedalīties arī citos latviešu vasaras saulgriežu rituālos, tādos kā vainagu pīšana u.c. Vainagi ir viens no raksturīgākajiem, būtiskākajiem un obligātajiem Līgo un Jāņu maģiskajiem elementiem. Ar apli mēs varam gan no kaut kā norobežoties, gan arī apļa centrā koncentrēt enerģiju. Ar apļa simbolu – sētu, vienmēr ir bijusi ierobežota senā latvieša dzīves vieta. Aplis arī ir kā saules simbols. Vainags ir šī apļa izpildījums Līgo svētkos. Tas tiek veidots, izmantojot dažādu zāļu spēku.
Dore ir liela vērtība. Latvijā vecos un dižos kokos ir atrodamas aizaugušas un no laika zoba daudz cietušas bišu dores. Arī Kr.Barona ielas DORĒ ir apkoptas Latvijas vērtības - tautas lietišķās mākslas darinājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu