Vācijā katoļi masveidā pamet baznīcu

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Katoļu priesteru pedofilu skandāla dēļ pagājušajā gadā Vācijā par 40% pieauga katoļu baznīcu atstājušo draudzes locekļu skaits, ceturtdien ziņoja laikraksta «Die Zeit» nedēļas pielikums «Christ und Welt».

Kā liecina skaitļi, kas iegūti 24 no Vācijas 27 diecēzēm, savu saikni ar katoļu baznīcu pērn izbeidza 180 000 cilvēku jeb par 50 000 vairāk nekā 2009.gadā, raksta avīze.

«Šo pieaugumu daļēji izraisījis uzticības trūkums baznīcai, it īpaši baznīcas pāridarījumu dēļ,» laikrakstam teica Ķelnes ģenerālvikārs Dominiks Švāderlaps. «Tas mums ir sāpīgi, jo daudzi cilvēki acīmredzami ir izvēlējušies aiziet no baznīcas, lai paustu savu personisko protestu un pretīgumu par šo skandālu.«

Pirmo reizi pēckara Vācijā no protestantu baznīcas aizgājušo skaits bija nedaudz mazāks nekā katoļiem - tikai mazliet mazāk par 150 000 cilvēku, piebilst laikraksts.

Vācieši parasti maksā baznīcai paredzēto nodevu kā daļu no sava ienākumu nodokļa, taču viņi var to nemaksāt, ja izstājas no baznīcas.

Kopš 2010.gada sākuma un līdzīgi kā citās valstīs Vācijā ir atklājies, ka simtiem bērnu cietuši fiziskus un seksuālus pāridarījumus iestādēs, kuras lielākoties vada Romas katoļu baznīca.
Baznīca atzinusi, ka tā nav pienācīgi izmeklējusi pāridarījumu gadījumus, un dažos gadījumos tie tikuši slēpti, pārceļot priesterus pedofilus uz citām draudzēm, bet nesaucot viņus pie atbildības un neziņojot par viņiem policijai.

Tā arī tiek apsūdzēta par vilcināšanos ar kompensāciju izmaksāšanu upuriem, no kuriem lielākā daļa šos pāridarījumus cieta pirms vairākiem desmitiem gadu, - izvirzīt kriminālapsūdzības viņu pāridarītājiem ir par vēlu.

Pāvests Benedikts XVI gatavojas apmeklēt savu dzimto Vāciju no 22. līdz 25.septembrim, 60 gadus pēc ordinēšanas priestera kārtā, un viņa ievēlēšana par pāvestu 2005.gadā kļuva par liela nacionālā lepnuma avotu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu