Vācu zinātnieks: Kleopatra mira no narkotikām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Vācijas Trieras universitātes zinātnieks Kristofs Šēfers paziņojis, ka vispārpieņemtā versijā, atbilstoši kurai Ēģiptes valdniece Kleopatra gāja bojā no čūskas kodiena, neatbilst patiesībai. Pēc Šēfera domām, Kleopatra izdarījusi pašnāvību, pieņemot spēcīgas iedarbības narkotikas.

Pētnieka secinājums radies ilgstošas analīzes rezultātā. Viņš pētījis lielu skaitu senās Ēģiptes darbu par medicīnas jautājumiem, kuri glabājas Ēģiptes muzejos, kā arī konsultējies ar serpentologiem.

Pētījumu rezultātā Šēfers nonāca pie secinājuma, ka Kleopatras nāves izraisītājs bija narkotisku vielu uzlējums, kas sastāvējis no opija, akonīta, suņstobra un vēl citiem komponentiem. Tieši šāds līdzeklis senajā Ēģiptē parasti izmantots, lai sagaidītu nāvi nesāpīgi un nemanot, apgalvo zinātnieks.

Pēc pētnieka domām, Kleopatra, kas bija slavena ar savu skaistumu, kā pašnāvības veidu izvēlējās narkotikas, nevis indīgas čūskas kodumu, jo tam sekojošā agonija izkropļotu viņas sejas pēcnāves vaibstus. «Saskaņā ar eksistējošajiem dokumentiem, Kleopatra gribēja palikt skaista pat pēc nāves, lai atbalstītu leģendas par savu skaistumu,» uzskata Šēfers.

Kleopatra bija senās Ēģiptes pēdējā valdniece, kura kļuva slavena dēļ saviem mīlas sakariem ar Jūliju Cēzaru un leģendāro romiešu karavadoni Marku Antoniju. Viņa izdarīja pašnāvību, lai nenonāktu Ēģiptes iekarotāja, nākamā Romas imperatora Oktaviāna Augusta gūstā. Atbilstoši romiešu tradīcijai, uzvarēto ienaidnieku vadoņus vispirms sakaltus važās uzvarētāja triumfa gājiena laikā veda pa Romas ielām, bet pēc tam sodīja ar nāvi.
 


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu