Vai «mednieku armija» gatava aizsargāt valsti? (197)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Za Rodinu, CC BY-NC-SA 2.0

Vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku, kuru rokās atrodas gandrīz 53 tūkstoši šaujamieroču, – tāda ir Latvijas mednieku armijas statistika, bet vai mednieku resursu izmantošana valsts aizsardzībā būtu iespējama?

Kā vēstī «Latvijas Avīze», tās interese par mednieku resursu izmantošanu laika ziņā sakritusi ar Aizsardzības ministrijas nosūtīto vēstuli zemessardzes komandierim, aicinot uzrunāt medniekus pārstāvošās organizācijas.

«Vismaz organizatoriskajā līmenī neesmu dzirdējis, ka armijas vai zemessardzes vadībai būtu interese nākt un uzrunāt medniekus, lai piesaistītu viņus valsts aizsardzības sistēmai,» par līdzšinējo vakuumu attiecībās stāsta skaitliski lielākās mednieku biedrības «Latvijas Mednieku savienība» («LMS») valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis.

Citās domās ir Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks un izpilddirektors Haralds Barviks. «Vidējais mednieka vecums ir 54 gadi. Viņi nav nekādi indiāņi, kas var skraidīt apkārt, un vispār – neorganizēta ņemšanās un kara spēlēšana – tas ir vairāk no filmu sižetiem. Tas nav saistāms ar aizsardzību,» «Latvijas Avīzei» sacījis Barviks.

Nesen zemessardzes komandieris saņēmis vēstuli no Aizsardzības ministrijas, kurā, norādot uz mednieku skaitu, sagatavotību un viņu rīcībā esošo ieroču apjomu, izteikts ierosinājums apzināt iespējamo resursu. Norādījumus sākt šo darbu devis arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris.

Zemessardze ir gatava uzņemt savās rindās pat lielu skaitu cilvēku, apgalvo zemessargu vadītājs, taču viņš pieļauj iespēju apspriest ar medniekiem arī nestandarta sadarbības modeļus.

Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš norāda: «Esam elastīgi, mans vienīgais konservatīvisms izpaužas pārliecībā, ka jāaizsargā Latvijas valsts. Vispirms sākam sadarbību, un varbūt mednieku organizāciju vadītājiem radīsies idejas, kas gan zemessardzes, gan Bruņoto spēku vadībai būs pieņemamas, un tās varēsim attīstīt tālāk.»

Komentāri (197)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu