Vai plikpaurību var izārstēt? (42)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/pelegrino/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Plikpaurība nav saslimšana, taču nereti cilvēkiem rada nepatīkamas izjūtas. Vai no plikpaurības var izvairīties, kāpēc tā rodas un vai tā ir neatgriezeniska, stāsta matu daktere – trihologs Inga Zemīte.

Dažs bez matiem paliek jau jaunībā, citam vēl sirmā vecumā - kuplas cirtas

Ja runā par izplatītāko - vīriešu plikpaurību, dažs ar puspliku galvvidu paliek jau jaunībā, bet dažam mati kuplumu saglabā pat sirmā vecumā. Kāda atšķirība? To, galvenokārt, nosaka divi faktori – matu folikulu jutība pret vīrišķīgiem hormoniem un iedzimtība. Vīriešiem androgēnie (jeb vīrišķīgie) hormoni ir lielā daudzumā, kas ir fizioloģiski. Vēl matu izkrišanu var izraisīt perēkļveida alopēcija, kas gandrīz vienmēr ir saistīta ar imūnās sistēmas nepareizi darbību. Visbiežāk androgēnu alopēciju sāk ievērot ap 30 gadu vecumu, taču ir gadījumi, kad mati var sākt atkāpties pa deniņu līnijām jau 20 gadu vecumā, bet tā var attīstīties arī vēlākā vecumā. Tas atkarīgs no noteicošo gēnu daudzuma. Pat, ja matu izkrišana jūs netraucē, tomēr pie ārsta noteikti būtu jāvēršas, ja ir izteiktas nepārejošas galvas ādas problēmas, mati izkrīt ļoti strauji, to pavada iekaisums, vai citas vispārēja rakstura sūdzības.

Matus var ataudzēt

Mūsdienās 90% plikpaurības gadījumu cilvēks atkal var tikt pie jauniem matiem, ja vien viņš laicīgi meklē palīdzību pie speciālistiem un sāk medikamentu lietošanu, atzīst Zemīte. Zelta likums - jo ātrāk cilvēks izpratīs savu problēmu un meklēs risinājumus, jo ātrāk un efektīvāk spēs ataudzēt savus matus. Sākotnēji speciālists veiks matu saknes analīzes, novērtēs citus faktorus, kas varētu būt ietekmējuši plikpaurības rašanos. Un proti, novērtēs vispārējo veselības stāvokli, pārbaudīs, vai nav kādas ādas sēnīšu infekcijas. Tad tiks nozīmēta individuāla terapija, skaidroja daktere.

Jauni mati pat par 3 latiem mēnesī

Ja matu izkrišanas problēma ir apzināta savlaicīgi un savlaicīgi meklēta palīdzība, pie jauniem matiem ir cerība tikt pat par 3 latiem mēnesī. Ja problēma ir ielaista, nāksies šķirties no lielākiem naudas līdzekļiem, bet matu transplantācija pie plastikas ķirurga var izmaksāt pat 10 000 eiro. Pēc Zemītes teiktā, patlaban ir pieejami divi ļoti efektīvi medikamenti, ko pareizi lietojot, tiek panākts labs rezultāts.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu